Βαθμολογία

Αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης του νομού

Η απόφαση της ΕΠΟ για οριστική αναστολή της διεξαγωγή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ευθύνης διοργάνωσης των Ε.Π.Σ. αλλά και το δικαίωμα που έχουν πλέον οι Ενώσεις για τροποποίηση των προκηρύξεών τους, βάσει των διατάξεων της πρόσφατης τροπολογίας του Υφυπουργού Αθλητισμού, αναμένεται να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ήδη οι ομάδες που βρίσκονταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας κατά την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων των Α’ τοπικών κατηγοριών ανακηρύχθηκαν πρωταθλήτριες κερδίζοντας παράλληλα την άνοδο στη Γ’ Εθνική (στην ΕΠΣΛ αυτό συνέβη με τον Αετό Μακρυχωρίου), ωστόσο το τι θα γίνει με την άνοδο και τον υποβιβασμό στις υπόλοιπες κατηγορίες είναι ένα αίνιγμα που θα κλιθούν να λύσουν οι διοικήσεις των Ενώσεων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα ίσχυαν προ κορονοϊού, δηλαδή ο ποδοσφαιρικός χάρτης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αναμένεται να αλλάξει άρδην τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Ειδικά στον νομό μας στις προθέσεις της διοίκησης της ΕΠΣΛ (σχετικά με την τροποποίηση της προκήρυξης) είναι να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα τόσο από την Α’ όσο και από την Α1 τοπική κατηγορία. Ως προς την άνοδο, σύμφωνα με τα πλάνα που υπάρχουν στο τραπέζι, το πιθανότερο είναι να προβιβασθεί μεγαλύτερος αριθμός ομάδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα σημειωθούν σημαντικές μεταβολές ως προς τον αριθμό των ομάδων σε κάθε κατηγορία (θα αυξηθούν-πλην της Β’ τοπικής η οποία θα υποστεί μείωση) και επομένως θα οδηγηθούμε σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η νέα Α’ τοπική κατηγορία να διεξαχθεί σε δύο ομίλους και η Α1 σε τρεις, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα παίξουν στη Β’ τοπική κατηγορία.
Στόχος της διοίκησης της ΕΠΣΛ είναι τη νέα σεζόν να δημιουργηθούν μικροί όμιλοι σε κάθε κατηγορία προκειμένου τα πρωταθλήματα να είναι πιο ευέλικτα, καθώς είναι άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο (π.χ. πόσες ομάδες θα εκκινήσουν, εάν υπάρξουν εκ νέου διακοπές στην αγωνιστική δράση κ.λπ.). Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις, λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχουν δεχθεί τα σωματεία, για οικονομική στήριξη των ομάδων, όπως για παράδειγμα επιδότηση για μακρινές μετακινήσεις, μείωση του κόστους διαιτησίας, επιδότηση διαιτησίας κ.ά.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Όλα αυτά θα γίνουν στη βάση μιας μεταβατικής περιόδου, όπως θα ονομαστεί η αγωνιστική σεζόν 2020-21, προκειμένου τη μεθεπόμενη σεζόν, 2021-22 οι κατηγορίες να αποκτήσουν εκ νέου την ταυτότητα (όμιλοι και ομάδες) που είχαν προ κορονοϊού στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό.
Το Δ.Σ. της ΕΠΣΛ μετά τη διαμορφωθείσα κατάσταση προσανατολίζεται στο να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αδικίες που προήλθαν από την απότομη διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις θα υπάρξει επικοινωνία με τους παράγοντες όλων των σωματείων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου. Επαφές αναμένεται να υπάρξουν και με ανθρώπους της διαιτησίας σχετικά με το θέμα της μείωσης του εξοδολογίου των διαιτητών.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Μπορεί μεν η αγωνιστική δράση να σταμάτησε οριστικά και πλέον το μόνο που απομένει είναι να επικυρωθούν οι βαθμολογίες όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη στιγμή της διακοπής, ωστόσο υπάρχει μία ακόμα εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον 2ο όμιλο της Α1 τοπικής κατηγορίας. Πρόκειται για την ένσταση που είχε υποβάλει ο Παναγροτικός κατά του ΑΣ Βορειοηπειρωτών και η οποία λόγω παύσης της λειτουργίας των γραφείων της ΕΠΣΛ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν εκδικάστηκε. Επί του θέματος η ΕΠΣΛ είχε στείλει σχετικό έγγραφο ζητώντας γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία τα ΕΠΟ και αναμένεται απάντηση. Πάντως το σίγουρο είναι ότι για να επικυρωθεί η βαθμολογία του 2ου ομίλου της Α1 τοπικής κατηγορίας θα πρέπει η Πειθαρχική Επιτροπή να εκδικάσει τη συγκεκριμένη ένσταση και να βγάλει απόφαση.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αποβολής της Λάρισας 2012 από το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας (δεν προσήλθε να αγωνιστεί σε τρία παιχνίδια) ετέθη το ερώτημα εάν οι ομάδες που ήταν να αγωνιστούν με τη Λάρισα 2012 και ως εκ τούτου θα έπαιρναν τη νίκη στα χαρτιά εάν το πρωτάθλημα συνεχιζόταν, πρέπει ή όχι να πάρουν αυτούς τους τρεις βαθμούς.

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Πηγή: Ελευθερία