Βαθμολογία

Φάκελο αδειοδότησης κατέθεσε η ΠΑΕ ΑΕΛ

Η κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης της ΠΑΕ ΑΕΛ ήταν η χθεσινή ουσιαστική είδηση στο λαρισινό στρατόπεδο, αφού τα υπόλοιπα θέματα παρά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Super League βρίσκονται στον αέρα. Η ΑΕΛ κατέθεσε γρήγορα τον φάκελο στην επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ παρότι δόθηκε παράταση μέχρι 31 Μαΐου με στόχο να εξασφαλίσει ευρωπαΐκή αδειοδότηση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να την οδηγήσει σε έξοδο στην Ευρώπη, εφόσον οι ομάδες που τερματίσουν πάνω απ’ αυτή δεν πάρουν άδεια. Υπενθυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός λόγω τιμωρίας δεν παίζει στην Ευρώπη.
Πάντως το θέμα της αδειοδότησης ήταν και αυτό που έγινε αφορμή να βγούνε «μαχαίρια» μεταξύ της Super League και της ΕΠΟ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της Super League εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η διαμόρφωση της θέσης των εκπροσώπων της Super League στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, αναφορικά με το πλαίσιο ποινών επί μη αδειοδότησης για τις εγχώριες διοργανώσεις, για την αγωνιστική περίοδο 2020-21, σύμφωνα με σχετική οδηγία της UEFA, η οποία εστάλη σε όλες τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Ειδικότερα με τα ισχύοντα προβλεπόταν  αφαίρεση έξι βαθμών για τη μη αδειοδότηση, αλλά την εξαφάνιση της ποινής πρότεινε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ Γιάννης Αλαφούζος. Ο Μ. Γκαγκάτσης από τον ΠΑΟΚ αντιπρότεινε η ποινή να πέσει στο -4 (για να συμφωνήσει σε αυτό και ο Βόλος) και ο Κωστούλας του Παναιτωλικού στο -3. Με ψήφους 8-6 υπερίσχυσε η κατάργηση της αφαίρεσης βαθμών.
Υπέρ της κατάργησης τάχθηκαν οι: ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρης, Αστέρας, ΠΑΟ, Πανιώνιος, Λαμία, Ολυμπιακός.
Υπέρ του -3 βαθμοί ψήφισαν οι: ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Βόλος, Ατρόμητος, ΟΦΗ.
Θα διατηρηθεί όμως ο περιορισμός στις μεταγραφές των ομάδων, που δεν καταφέρνουν να αδειοδοτηθούν με ψηφοφορία 8-7. Υπέρ της ποινής τάχθηκαν: Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Βόλος, Ξάνθη, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ και ΕΠΟ. Αντίθετα υπέρ της κατάργησης: ΑΕΚ, ΑΕΛ, Λαμία, Άρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, στην οποία πήγε η απόφαση της Super League, είχε άλλη γνώμη καθώς δεν έκανε δεκτή την πρόταση και  αποφάσισε την αφαίρεση τριών βαθμών για τις ομάδες που δεν θα λαμβάνουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή το αίτημα τέθηκε σε ψηφοφορία κι έγινε δεκτό εν μέρει, καθώς με ψήφους 12-5 αποφασίστηκε η ποινή να μειωθεί κατά το ήμισυ από -6 που προβλεπόταν μέχρι τώρα. Οι τέσσερις μειοψηφήσαντες ήταν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού στην ΕΠΟ, ήτοι οι κ. Λυσάνδρου, Αγραφιώτης, Γκαγκάτσης, Ασλανίδης, ενώ ο πέμπτος φέρεται να ανήκει στο μέλος της ΕΠΟ, Σ. Ψαρρόπουλο.

Του Σωτ. Κέλλα
Πηγή: Ελευθερία