Βαθμολογία

Πότε ανοίγουν δρόμοι, σχολεία, μαγαζιά, εστίαση

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, με ορίζοντα 45 ημερών επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, βασισμένο πάνω στις υποδείξεις και τις προτάσεις των ειδικών.

Η επιχείρηση να επιστρέψει η Ελλάδα στους κανονικούς της ρυθμούς θα αρχίσει -όπως όλα δείχνουν- στις 4 Μαΐου με το σταδιακό άνοιγμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί η οπισθοδρόμηση, γι' αυτό και ο έλεγχος θα είναι καθημερινός.

Στο διάγγελμα που αναμένεται να απευθύνει αύριο Τρίτη (28/04) στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία προς το παρόν αναπροσαρμόζονται συνεχώς. Οι αρμόδιοι υπουργοί, Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξειδικεύουν ο καθένας στον τομέα του, τα μέτρα που θα ισχύσουν σε μία εβδομάδα από σήμερα ώστε να επιστρέψει η χώρα σε μια -νέα- πραγματικότητα.

Οι πιο σημαντικές 45 ημέρες

Το σχέδιο που επεξεργάζονται Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα, έχει ορίζοντα 45 ημερών. Ανάμεσα σε κάθε βήμα χαλάρωσης θα μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών μέχρι να ελέγχεται επιδημιολογικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και επιστροφή σε καραντίνα. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης από το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, τότε θα προβλέπεται επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα.

Οι δύο μεγαλύτερες δυσκολίες αυτή τη στιγμή, είναι το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και το τι θα γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς. Και για τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι διάφορα σενάρια, τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο γρίφος των σχολείων

Οι λοιμωξιολόγοι διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις σε αυτή την περίπτωση. Πάντως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με ημερομηνία πρώτου κουδουνιού για την Γ’ Λυκείου την 11η Μαϊου. Οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια προβλέπεται να ανοίξουν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, σε μία ή δύο εβδομάδες από την 11η Μαϊου, ενώ για τις τάξεις του Δημοτικού, αν ανοίξουν, θα είναι μια εβδομάδα μετά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση για παράταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου θεωρείται ειλημμένη.

ΜΜΜ και ωράριο των εργαζομένων

Το ζήτημα της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκαλεί επίσης «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προβλέπεται η επαναφορά των πρώην ελεγκτών με ένα επιμίσθιο, ενώ σε ό,τι αφορά στο Μετρό οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών θα ελέγχονται. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να διπλασιάσει τα δρομολόγια των Μέσων Μεταφοράς τις ώρες αιχμής, δηλαδή το πρωί μεταξύ 6:00 και 8:30 και το βράδυ γύρω στις 20:00.

Παράλληλα, ενδέχεται να «σπάσει» το ωράριο των εργαζομένων σε διαφορετικές ώρες με τους μισούς εργαζόμενους να ξεκινούν τη δουλειά στις 8:00 το πρωί και οι υπόλοιποι δύο ώρες αργότερα.

Καταστήματα, μπαρ, εστίαση

Την ίδια ώρα, εκτός από τα μέτρα που θα ληφθούν, θα προβλέπονται και αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων που θα ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης αφορούν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και προβλέπεται να ανοίξουν σταδιακά.

Στην περίπτωση αυτή αναζητείται η χρυσή τομή με την οποία θα εξασφαλίζεται αφ’ ενός η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πελάτες και αφ’ ετέρου ένας ικανοποιητικός τζίρος ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα αυτά να κρατηθούν ζωντανά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Αύριο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Στο διάγγελμά του την Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη 45 ημερών με μέτρα για την «επόμενη ημέρα», που θα αφορούν κυρίως στο πώς θα «ξεκλειδώνουν» σταδιακά ανά 15νθήμερο τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα θα ευχαριστήσει τους πολίτες που επέδειξαν τεράστια ατομική ευθύνη και με την πειθαρχία τους έκαναν υπόδειγμα τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Θα επαναλάβει, τέλος, πόσο σημαντική είναι η ορθή εφαρμογή των μέτρων επαναφοράς στην κανονικότητα καθώς και η αυστηρή τήρηση όλων των οδηγιών υγειονομικής προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από το Cnn.gr