Βαθμολογία

Oρόσηµο η 4η Μαΐου – Τη Δευτέρα «κλειδώνει» η απόφαση

Το τρίπτυχο για άρση των περιορισµών συνίσταται στο «λιγότερος συγχρωτισµός – λιγότερες ευπαθείς οµάδες – λιγότερο κόστος», σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Σε… μητέρα των µαχών είχε αναγάγει ο κυβερνητικός µηχανισµός την αυριανή ηµέρα, Κυριακή του Πάσχα, προκειµένου να… τιθασευθεί η καµπύλη της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα µας και να διατηρηθεί η γενικώς θετική εικόνα της Ελλάδας. Οι αυστηρές συστάσεις του καθηγητή λοιµωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και η εντατικοποίηση περιπολιών και ελέγχων µε στόχο την αποφυγή συναθροίσεων και άσκοπων µετακινήσεων στις… διακεκαυµένες ζώνες των εθνικών και περιφερειακών οδών αλλά και των Εκκλησιών φαίνεται πως έως το βράδυ της Μεγάλης Πέµπτης απέδιδαν καρπούς.

Στο Μέγαρο Μαξίµου διεµήνυαν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα πως το 24ωρο γύρω από το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ήταν ο τελευταίος σοβαρός σκόπελος πριν από την τελική µορφοποίηση του λεγόµενου «recovery plan», του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς τοµέων της κοινωνικής και οικονοµικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθµούς, διαδικασία που, σύµφωνα µε τους ειδικούς, αναµένεται να διαρκέσει περί τους δύο µήνες.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της προηγούµενης εβδοµάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφείς εντολές στην άτυπη επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί υπό τη Γενική Γραµµατεία Συντονισµού και µε τη συµµετοχή των ειδικών και εκπροσώπων των υπουργείων, όπως το Υγείας, το Οικονοµικών, το Ανάπτυξης και το Εργασίας, να δηµιουργήσουν ανά τοµέα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που θα προσδιορίζουν επακριβώς τους όρους και τους κανόνες υπό τους οποίους θα επαναλειτουργούν συγκεκριµένοι τοµείς της οικονοµικής και της κοινωνικής δραστηριότητας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια επιτυχηµένη συνταγή για την έξοδο από την καραντίνα µε αυτήν που εφάρµοσε κατά την αντιµετώπιση της πανδηµίας του Covid-19» επισηµαίνει µε νόηµα εξ απορρήτων συνεργάτης του, υπαινισσόµενος ότι το Recovery Plan τελεί σε κάθε περίπτωση υπό την έγκριση της οµάδας ειδικών του Σωτήρη Τσιόδρα. Σε αυτό το πλαίσιο η πρωινή σύσκεψη της ∆ευτέρας του Πάσχα αποκτά βαρύνουσα σηµασία, καθώς θα γίνει η αποτίµηση προκειµένου να αποκρυσταλλωθούν πλέον τα βήµατα αλλά και το χρονοδιάγραµµα του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση.

Σε αυτήν, κατά πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αποτυπώσουν τα υγειονοµικά δεδοµένα, προκειµένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της καµπύλης µετάδοσης του ιού που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδοµάδες.

ethnos