Βαθμολογία

Υπέρ της ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος ο ΠΑΣ Γιάννινα

Με υπομονή και προσμονή αναμένουν οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να μάθουν πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αν θα επιστρέψουν στις επαγγελματικές και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα κρίνεται ομολογουμένως ικανοποιητική καθώς η διασπορά του ιού έχει περιοριστεί μέχρι τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που αναγνωρίζουν στη χώρα μας και πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο. Οι έγκαιροι περιορισμοί και τα προληπτικά μέτρα έσωσαν αρκετές ζωές και πλέον οι Έλληνες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν στο δεύτερο μισό του Μαΐου να γυρίσουν σελίδα και να επιστρέψουν, έστω και μερικώς, στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει πλέον και στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τον Μάϊο και πως από τα μέσα του ερχόμενου μήνα θα ξαναρχίσουν οι αθλητικές δραστηριότητες, δηλαδή σε πρώτο στάδιο οι προπονήσεις των ομάδων. Φυσικά, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τις ομάδες και είναι αρκετά νωρίς για να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες καθώς η μάχη κατά της επιδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε και το κομμάτι του αθλητισμού θα ενταχθεί συνολικά στο Recovery Plan, το σχέδιο σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα και την σταδιακή άρση των μέτρων που ετοιμάζει ήδη η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την Super League 1, όσο περνούν οι μέρες συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες το σενάριο-ενδεχόμενο να παιχτούν κανονικά τα play off και τα play out από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολλά, τα συμβόλαια έχουν ιδιαίτερα υψηλές ρήτρες, ενώ και η UEFA πιέζει έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια με σκοπό να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Το πιθανότερο είναι ότι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή χωρίς θεατές, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Το πάθημα του Μπέργκαμο ήταν μεγάλο και έγινε μάθημα στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα καθώς η διασπορά που ακολούθησε το ματς του Champions League Αταλάντα – Βαλένθια ήταν καταστροφική στην Ιταλία και την Ισπανία. Όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού αναφέρουν πλέον το συγκεκριμένο παιχνίδι ως παράδειγμα προς αποφυγή, γιαυτό και το πιθανότερο είναι όλοι οι αγώνες να γίνονται χωρίς θεατές, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σχετικά με την Super League 2, φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Λεωνίδας Λεουτσάκος και γενικά οι διοικούντες τηρούν στάση αναμονής και γιαυτό δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό ούτε έχει γίνει κάποιο ΔΣ για να συζητηθούν ορισμένα θέματα. Η περιρέουσα ατμόσφαιρα και οι πληροφορίες λένε ότι η Super League 2 θα εναρμονιστεί με τα δεδομένα της Super League 1 και θα περιμένει τις δικές της οριστικές αποφάσεις. Φυσικά και στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση μέχρι τώρα, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη, για το πότε θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις και φυσικά ούτε και οι επίσημοι αγώνες.

Από τη δική του πλευρά ο ΠΑΣ Γιάννινα τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων, αλλά τηρώντας κατά γράμμα όλες τις οδηγίες των ειδικών και των λοιμωξιολόγων καθώς ύψιστη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών, προπονητών και υπαλλήλων. Οι Γιαννιώτες λοιπόν επιθυμούν να τελειώσει το πρωτάθλημα χωρίς να πληγεί ο αθλητικός κλάδος και να επανέλθει όσο το δυνατόν νωρίτερα η ομαλότητα. Η γιαννιώτικη ομάδα έχει αποδείξει πολλάκις στο φετινό πρωτάθλημα ότι είναι η καλύτερη ομάδα της Super League 2 και φυσικά δεν φοβάται να παίξει τους υπόλοιπους αγώνες, ωστόσο θέλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο πριν τη διεξαγωγή των αγώνων. Οι Γιαννιώτες θεωρούν εντελώς αποτυχημένη την αναδιάρθρωση και ουσιαστικά τον ΠΑΣ την ομάδα που πλήρωσε το τίμημα του αποτυχημένου εγχειρήματος του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Ο ΠΑΣ ζητάει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν θα γίνει νέα αναδιάρθρωση, αν θα γίνουν τα play off, ποιοι θα ανέβουν, ποιοι θα πέσουν κτλ ΠΡΙΝ ξαναρχίσουν οι αγώνες, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος όταν οι νόμοι προσαρμόζονταν ανάλογα με το ποιον ευνοούσαν και ποιον αδικούσαν.

Στα Τρίκαλα ο Γιαννίκης

Για τους ανθρώπους του ΠΑΣ Γιάννινα οι μέρες κυλούν όπως και τον περισσότερο κόσμο, δηλαδή μένουν σπίτι, τηρώντας τις οδηγίες και αποφεύγοντας τον οποιοδήποτε συγχρωτισμό. Ο προπονητής της γιαννιώτικης ομάδας Αργύρης Γιαννίκης βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Νεοχώρι Τρικάλων, μαζί με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά που έχουν έρθει από τη Γερμανία. Εκτός από τον κόουτς, υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες παίκτες που πλέον βρίσκονται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ιδίως εκείνοι που ζουν σε κοντινές περιοχές με τα Γιάννινα.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι ξένοι έχουν παραμείνει στα Γιάννινα και περιμένουν κι αυτοί τις εξελίξεις. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή και ιδίως στα Γιάννινα, κάτι που αποτέλεσε προτροπή στους ξένους παίκτες της ομάδας να αποφύγουν τα ταξίδια. Άλλωστε η καραντίνα των 14 ημερών στην οποία πρέπει να μπει υποχρεωτικά όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, αποτελεί σίγουρα αποτρεπτικό παράγοντα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης

Αποτυχημένο χαρακτήρισε το σχέδιο της αναδιάρθρωσης από τον προκάτοχο του Γιώργο Βασιλειάδη ο υφυπουργός Αθλητισμού, μιλώντας το Σάββατο σε χανιώτικο ΜΜΕ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη της αναδιάρθρωσης, όμως προανήγγειλε την αποδέσμευση του κράτους από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ουσιαστικά την αποχώρηση της ΕΡΤ από την κεντρική διαχείρηση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League 2 και της Football League.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Θα το δούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης, είναι ανοιχτό. Άποψη έχω για το πώς μπορεί να γίνει αλλά δεν είναι της παρούσης. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή η περιβόητη αναδιάρθρωση που επικαλέστηκε ο κ. Βασιλειάδης έχει πάει στο βρόντο, έχει αποτύχει παταγωδώς. Το να έχουμε ένα κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο τριών κατηγοριών το οποίο θα τροφοδοτεί και θα πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΕΡΤ, σαφώς δε μας βρίσκει σύμφωνους. Από ‘κει και πέρα, το τι θα κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτό το πράγμα, είναι ένα ανοιχτό θέμα, το οποίο φυσικά και θα συζητήσω με τα συλλογικά όργανα του ποδοσφαίρου, είτε αυτό είναι η Super League, είτε η Super League 2, η Football League, ή η ΕΠΟ».

Αναδημοσίευση από την εφημεριδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ