Βαθμολογία

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα θεραπείας με ρεμδεσιβίρη

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα ημέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε 61 ασθενείς (οι 30 ήταν διασωληνωμένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, χαρακτηρίστηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές.

Όμως, ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησής τους, ενώ η μελέτη δε συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Δε δόθηκαν επίσης λεπτομέρειες ποια άλλα φάρμακα είχαν πάρει οι ασθενείς. Η δόση του remdesivir ήταν 200 μιλιγκράμ την πρώτη ημέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα ημέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι.

Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα» δήλωσε ο Γκρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Gilead διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακό της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)