Βαθμολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» εκλογές τον Σεπτέμβριο

Το τηλεφώνημα είχε σκοπό την αποκωδικοποίηση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στον ΑΝΤ 1 και τις επόμενες κινήσεις για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, αλλά ο εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε αλλού τα πράγματα. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, εδώ και αρκετές ημέρες, κινούνται με γνώμονα ότι ο Πρωθυπουργός «δεν θα αποφύγει τον πειρασμό» και θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο για δύο λόγους, όπως λένε στην Κουμουνδούρου:
Πρώτον, επειδή οι δημοσκοπήσεις του προσφέρουν μεγάλο προβάδισμα και σχετική ασφάλεια, καθώς την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού συμβαίνει αυτό που γίνεται στις εθνικές κρίσεις, με την κοινή γνώμη να συσπειρώνεται γύρω από τις κυβερνήσεις που χειρίζονται τα πράγματα, ιδίως αν τα πράγματα πάνε και σχετικά καλά.
Δεύτερον, επειδή η κρίση που θα ακολουθήσει στην οικονομία μετά το τέλος της περιπέτειας στη δημόσια υγεία – όποτε και αν είναι αυτό  - θα είναι βαθιά και μακρά, οπότε πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός πριν μπει σε περίοδο δυσαρέσκειας και αντιδράσεων θα επιχειρήσει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.
Τρίτον, επειδή πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να «τελειώσει» με την απλή λογική σε συνθήκες ευνοϊκές, χωρίς μεγάλο ρίσκο.
Αυτό πιστεύουν στο γραφείο του κ. Τσίπρα και όχι μόνο, καθώς δύο, τρία τηλεφωνήματα και προς άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θεωρούνται στελέχη του στενού κύκλου του προέδρου, δεν αποκλείουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – που ως αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω αυτήν την περίοδο – δεν θέλει πρόωρες εκλογές και θα επιχειρήσει να «κάψει» το σενάριο που θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι στο Μαξίμου επεξεργάζονται.
Ήδη αρθρογράφοι που απηχούν τις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφουν για «σενάρια πρόωρων εκλογών που δεν έχει ανάγκη η χώρα, αλλά έχει ο Μητσοτάκης», για «αθέμιτη κυριαρχία της κυβέρνησης» καταγγέλλοντας ανάρμοστες σχέσεις της κυβέρνησης με ΜΜΕ, γκρινιάζουν για μεροληπτική στάση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, ετοιμάζουν και παρουσιάζουν οικονομικό πρόγραμμα για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι είναι ανταγωνιστικοί στο πεδίο της διαχείρισης. Λένε ότι ο «πειρασμός για τον Μητσοτάκη είναι μεγάλος» και θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. «Διαβάζουν» ακόμα και την πρόβλεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για εξετάσεις τον Ιούλιο, ως μέρος του σχεδίου «για να μείνει ο Σεπτέμβριος πολιτικά ανοικτός».
Στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με τρόπο ώστε να «κάψουν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δείχνοντας ότι δεν τις φοβούνται. Τις πιστεύουν όμως και κάποιοι θυμίζουν το καλοκαίρι του 2015, όπου στο γραφείο του κ. Τσίπρα επικράτησαν αυτοί που του έλεγαν να κάνει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως και έγινε, επειδή αφενός ήταν πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου έπρεπε να νομιμοποιήσει ο λαός το 3ο μνημόνιο, για να αντέξει η κυβέρνηση την υλοποίησή του.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)