Βαθμολογία

«Πρότυπο η Ελλάδα για τους Γερμανούς, στη διαχείριση της πανδημίας»

Ο άλλοτε διεθνής (παλαίμαχος) ποδοσφαιριστής και πρώην τεχνικός διευθυντής της ΑΕΛ που διατηρεί το…χαρτοφυλάκιο του λίγο έξω από την Στουτγκάρδη τα τελευταία χρόνια, περιγράφει στο SDNA τα αποθεωτικά σχόλια των Γερμανών με αφορμή τα εξαιρετικά αντανακλαστικά που έβγαλε η χώρα μας στην «επίσκεψη» και τον…καλπασμό του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα αποτελεί φωτεινό «φάρο» ακόμα και για προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Το… καπέλο στη χώρα μας για τον έγκαιρο - αποτελεσματικό τρόπο αντίδρασής έπειτα από την «επίσκεψη» του ιού στην Ευρώπη, βγάζουν ακόμα και πρωτοκλασάτες χώρες στο χάρτη της «Γηραιάς Ηπείρου».

Και μία εξ αυτών είναι και η Γερμανία, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο…δικός μας και μόνιμος κάτοικος της χώρας τα τελευταία χρόνια, Θωμάς Κυπαρρίσης.

Παρεμπιπτόντως για να θυμούνται οι παλιές και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, ο παλαίμαχος (άλλοτε διεθνής) ποδοσφαιριστής φόρεσε στην καριέρα του την φανέλα του αρκετών ομάδων (ΑΕΛ , Άρης, ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη, Πιερικός, Πανελευσινιακός, Κόρινθος, Νίκη Βόλου Παναρκαδικός) ενώ υπήρξε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΛ (διακρίνεται δεξιά στη φωτογραφία με τον Αλέξη Κούγια) και τον Πανσερραϊκό.

«Εγώ μένω λίγο έξω από την Στουτγκάρδη. Η καθημερινότητά μας εδώ δεν διαφέρει συγκριτικά με όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες. Χωρίς να απαγορεύεται η κυκλοφορία, τιμωρούνται με τσουχτερό πρόστιμο (25.000 ευρώ) οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων. Οι Γερμανοί στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν πειθαρχήσει στα μέτρα.

Τα πάντα είναι κλειστά εκτός από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και υπηρεσίας ντελίβερι. Ο κόσμος είναι διστακτικός και φοβισμένος, αν και οι περισσότεροι δεν κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια στους δρόμους. Κι εδώ πάντως στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία είναι δυσεύρετα τα παντός είδους αντισηπτικά» ανέφερε ο Θωμάς Κυπαρρίσης και πρόσθεσε σχετικά με τον το μικρό αριθμό νεκρών σχετικά με τα κρούσματα και το γερμανικό…respect στην Ελλάδα.

«Παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλά κρούσματα σχεδόν 25.000, οι νεκροί είναι λιγότεροι από 100. Κάτι για το οποίο ασφαλώς και δεν μπορεί παρά να παίζει ρόλο το πολύ δυνατό γερμανικό σύστημα υγείας που αντέχει ακόμα και μια πανδημία.

Από εκεί και πέρα η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις. Εκείνο πάντως που πρέπει να σημειώσω είναι αυτό που συζητιέται πολύ στη Γερμανία κι έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης και την ταχύτητα που έβγαλε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πάρα πολλοί Γερμανοί και Έλληνες ομογενείς έχουν να λένε πως η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας». Όσο για το μήνυμα που στέλνει στην Ελλάδα σε φίλους και συγγενείς;

«Υπομονή, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Τα ψυχολογικά αποθέματα δεν είναι μεγάλα κι είναι λογικό να μην υπάρχει πάντα ηρεμία και να προκαλούνται εντάσει.

Όχι μόνο στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Ας είναι ο κάθε ένας από εμάς όσο περισσότερο μπορεί οπλισμένος με ψυχραιμία».