Βαθμολογία

Κορονοϊός: Το τελικό πλάνο της UEFA για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η UEFA με νέα ανακοίνωση έκανε γνωστό το πλάνο της για τα εθνικά πρωταθλήματα και πως αυτά θα ολοκληρωθούν μετά τη διακοπή λόγω κορονοϊού. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τη διακοπή σχεδόν όλων των αθλημάτων σε όλο τον πλανήτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η UEFA έβαλε «φρένο» σε Champions League και Europa League ενώ μετέφερε το Euro για το καλοκαίρι του 2021. Νωρίτερα σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Μπάγερν Μονάχου είχε αποκαλύψει το πλάνο που έχει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για το πώς θα συνεχιστούν τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριες διοργανώσεις.

Λίγη ώρα αργότερα, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία με λεπτομέρειες αναλύει το πλάνο της, για το πώς θα παιχτεί ξανά ποδόσφαιρο όταν και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το πλάνο για τις εθνικές ομάδες

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές ομάδες δεν θα διεξαχθούν αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για τα playoffs του Euro 2020 τον Μάρτιο. Το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν στο «παράθυρο» του Ιουνίου όταν και θα εξεταστεί ξανά η κατάσταση.

Το Euro θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου ως τις 11 Ιουλίου του 2021, ενώ τα προκριματικά που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021 θα μετακινηθούν σε άλλη ημερομηνία. Τέλος, η  τελική φάση του UEFA Nations League αλλά και του Euro U21 κι αυτή του Euro των γυναικών (2021), θα προγραμματιστούν ξανά  αφού θα συμπέσουν με το Euro 2021.

Το πλάνο για τους συλλόγους

Αναφορικά με τα εθνικά πρωταθλήματα, αυτό που ανέφερε η UEFA σε ομοσπονδίες και λίγκες είναι πως θα ήθελε να έχουν ολοκληρωθεί όλα  μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και η υγεία των ποδοσφαιριστών. Δεν αποκλείεται να γίνουν ευρωπαϊκοί αγώνες τα Σαββατοκύριακα και αγώνες πρωταθλήματος μεσοβδόμαδα για να «βγουν» οι ημερομηνίες. Επίσης το πιθανότερο είναι να αλλάξουν ημερομηνίες και τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αν δεν τελειώσουν όλα τα πρωταθλήματα ως τις 30 Ιουνίου.

Όπως είχε αναφέρει η Μπάγερν νωρίτερα, επιβεβαίωσε και η UEFA ότι θα  υπάρξει ομάδα εργασίας για να δουλέψει πάνω στο καλεντάρι και θα απαρτίζεται από ανθρώπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ανθρώπους από τα πρωταθλήματα αλλά και την ECA (ένωση των ομάδων). Μια ακόμα ομάδα εργασίας, θα αναζητήσει τη λύση για τα οικονομικά  ζητήματα και τις ζημιές που θα προκύψουν ή που έχουν ήδη προκύψει από τον κορονοϊό.

onsports.gr