Βαθμολογία

Τέταρτος νεκρός από τον κορονοϊό, στη Θεσσαλονίκη

Στους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς σήμερα το πρωί έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 53χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε διαγνωστεί θετικός στον SARS-CoV-2. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.

Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο "Μαμάτσειο" Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

228 κρούσματα συνολικά, 38 νέα χθες

Υπενθυμίζεται πως χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 228 (38 νέα περιστατικά), ενώ δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη, αφού είχαν βγει θετικοί στον ιό.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χθες, μετά τον 66χρονο (το πρώτο θύμα) από την Αμαλιάδα που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, την Πέμπτη, ακόμα δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 90 ετών, ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαίδας.

Ο τρίτος νεκρός, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι ένας άνδρας περίπου 67 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανήκε στην ομάδα των ταξιδιωτών που είχαν επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Ο 67χρονος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού και αμέσως τον διασωλήνωσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Προβληματίζουν τα "ορφανά"

"Είδατε, έχουμε πολύ περισσότερα ορφανά (22 περιστατικά). Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι. Με ανησυχούν αυτά τα περισσότερα 'ορφανά' που εμφανίζονται μέρα με την ημέρα και έχει δώσει το καθένα τον δικό του κύκλο μετάδοσης", τόνισε ο Καθηγητής στη χθεσινή ενημέρωση.

"Εξακολουθούμε εξαντλητικά να κάνουμε ιχνηλάτηση όσο περισσότερο μπορούμε. Όσο αντέχουμε, θα το κάνουμε. Αλλά από ένα σημείο και μετά γίνεται εξαιρετικά δύσκολο γιατί το καθένα 'ορφανό' έχει το δικό του κύκλο μετάδοσης, ο οποίος μπορεί να είναι εκθετικός και να έχει ξεκινήσει πριν 5 μέρες. Μπορεί να φτάσεις πολύ γρήγορα, να ιχνηλατείς δεκάδες χιλιάδες κρούσματα", συμπλήρωσε.

Πιο αυστηρά τα μέτρα

Μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλος συνωστισμός μετά το κλείσιμο των σχολείων, σειρά είχαν το κλείσιμο των παραλιών και των χιονοδρομικών κέντρων, που γέμισαν χθες από κόσμο, παρά τις συστάσεις των ειδικών για μείωση των μετακινήσεων. "Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Το αδιαχώρητο καταγράφηκε χθες και στα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας έως και τις 30 Απριλίου.

"Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε τον ιό και προφυλασσόμαστε, αλλά ότι τον έχουμε και να μην τον μεταδώσουμε σε άλλον", υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Αλλάζει η διαδικασία των τεστ

Για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και την προφύλαξη της υγείας του υγειονομικού προσωπικού, θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο υπουργείο Υγείας, δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.

Με έλεγχο εισόδου στα σούπερ μάρκετ από Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, "από Δευτέρα θα υπάρχει έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ", όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV.

Με απλά λόγια, όπως εξήγησε ο ίδιος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος θα επιτρέπεται και η είσοδος ανάλογου αριθμού καταναλωτών. Πρόκειται για ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στη νέα δέσμη μέτρων ανάσχεσης της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Στα υπόλοιπα μέτρα που σκέφτεται το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, περιλαμβάνεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ ως delivery, αλλά και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους, για να μένουν περισσότερο διάστημα  ανοιχτά και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

"Υπάρχει επάρκεια για τρεις μήνες. Δεν χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ, γιατί μπορεί να τους χαλάσουν τα πράγματα γιατί δεν θα τα χρειαστούν", ξεκαθάρισε προς όλους. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι και τα εστιατόρια θα λειτουργούν ως ντελίβερι. Δηλαδή, θα μπορούν να παραγγείλουν οι πελάτες αυτό που θέλουν αλλά δεν θα μπορούν να πάνε στο εστιατόριο για φαγητό. "Θα είμαστε αμείλικτοι. Οσοι εντοπίζονται να παρανομούν, θα έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο. Πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος", ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης. Γι' αυτό και έκλεισαν και τα παζάρια που γίνονταν σε Σχιστό και διάφορες άλλες περιοχές. 

capital.gr