Βαθμολογία

Κοροναϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία

Κοροναϊός: Ως πανδημία χαρακτηρίζει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κορoναϊό. «Παρακολουθούμε την πορεία του ιού», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, σε συνέντευξη Τύπου του, σημειώνοντας πως «ανησυχούμε ιδιαιτέρως και από τα επίπεδα της εξάπλωσής και της σοβαρότητάς του και από τα ανησυχητικά επίπεδα της απραξίας».

«Αποφασίσαμε λοιπόν να κηρύξουμε τον Covid – 19 πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κήρυξη πανδημίας δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ σχετικά με τους κινδύνους που επιφυλάσσει ο κοροναϊός, διευκρίνισε, σημειώνοντας, πως δεν θα αλλάξουν ούτε οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Οργανισμός, αλλά ούτε πρέπει να αλλάξουν οι πρακτικές που ακολουθούν οι πληττόμενες και μη χώρες.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, συνολικά 81 χώρες δεν έχουν καταγράψει κανένα κρούσμα κοροναϊού, ενώ 57 είναι εκείνες που έχουν 10 ή και λιγότερους ασθενείς.

«Δεν μπορούμε να το πούμε με μεγαλύτερη έμφαση, όλες οι χώρες μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας». Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες να: «προετοιμάσουν τα νοσοκομεία του, να προστατεύσουν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των νοσοκομείων, να ενεργοποιήσουν και να αυξήσουν τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης, να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους και για το πώς μπορούν να προστατευθούν, αλλά και αν εντοπίσουν, απομονώσουν, εξετάσουν και φροντίσουν κάθε κρούσμα και επαφή αυτού».