Βαθμολογία

Kορωναϊός: Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας τρομοκρατήσει

Τα πράγματα, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ απλούστερα από όσο φαίνονται ή θέλουν ορισμένοι να μας τα παρουσιάσουν. Ο κορωναϊός είναι μια γρίπη, μεταλλαγμένη και πιο επιθετική. Μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε, αντιμετωπίζεται όπως οποιαδήποτε άλλη απλή γρίπη, αλλά δυστυχώς όταν βρίσκει αδυνατισμένους οργανισμούς δημιουργεί επιπλοκές που οδηγούν και στο θάνατο.

Ειδικά για την Ελλάδα όπου ήδη φέτος έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 60 θάνατοι (άλλοι τόσοι πέρυσι), χωρίς σχεδόν κανείς να έχει ενδιαφερθεί και κανένα ΜΜΕ να το κάνει πρωτοσέλιδο, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί ο κίνδυνος από τον covid 19 είναι ενδεχομένως πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον ιό.

Προφανώς κανείς δεν λέει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε ή να μην λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα και τις προφυλάξεις και ατομικά και ως πολιτεία. Αυτό όμως που λέμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να παραλύει μια ολόκληρη κοινωνία και μάλιστα πριν έρθει στη χώρα μας έστω και ένα κρούσμα της ασθένειας.

Κομβικό σημείο, όπως πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, είναι η στάση των media. Δυστυχώς η υπερβολή, η υπερπροβολή και η τρομολαγνεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων δημοσιογράφων. Αποτελεί ενδημικό σύμπτωμα της εποχής κατά την οποία κάθε δευτερόλεπτο ένας πολίτης θα πρέπει να διαβάζει και μια νέα είδηση. Να δώσει το κλικ του, να ανέβει η αναγνωσιμότητα και άρα τα διαφημιστικά έσοδα, τα μοναδικά την εποχή της δωρεάν ιντερνετικής ενημέρωσης.

Αντί λοιπόν να μετράμε κρούσμα κρούσμα τον αριθμό όσων νοσούν παγκοσμίως σε ένα αέναο 24ωρο γαϊτανάκι καλό θα ήταν για όλους μας να διαβάζουμε τι πρέπει να κάνουμε τόσο για να προφυλαχθούμε, όσο, κυρίως, να προφυλάξουμε τους γύρω μας αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης.

Από και εκεί και πέρα η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την αποκατάσταση της υγείας μας. Επιβεβλημένο είναι η Πολιτεία να προετοιμάζεται: Να μελετά τα δεδομένα, να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει το απευκταίο.

Δεν επιτρέπεται όμως να χρησιμοποιήσει το θέμα μιας πιθανής εξάπλωσης ενός ιού ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για άλλα ζητήματα. Δεν μπορώ να πω ότι το έχει κάνει, αλλά φοβάμαι ότι βρίσκεται πολύ κοντά. Για παράδειγμα αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοινώθηκε σήμερα την ώρα που στα νησιά του βορείου Αιγαίου υπάρχουν επεισόδια για τα κλειστά κέντρα. Ανακεφαλαίωση: Ενημερωθείτε, προσέξτε αλλά μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας τρομοκρατήσει.

hellasjournal.com