Βαθμολογία

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 «ναι» η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία και 261 ψήφους αναδείχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά την φανερή, ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Η κ. Σακελλαροπούλου θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα και είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ (συνολικά 33 βουλευτές). Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου. Απόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζουράρις, Αλ. Μεϊκόπουλος, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος (οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας). Σημειώνεται ότι οι κ. Αλεξιάδης και Συρμαλένιος με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου Από τη διαδικασία έλειπε και Κ. Αδάμου του ΜέΡΑ25, η οποία όπως γνωστοποίησε θα ψήφιζε «παρών». Δεν έστειλαν επιστολή οι κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται να μεταβεί στις 13.30 στο γραφείο της εκλεγείσας Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Αικ. Σακελλαροπούλου: Έχω πλήρη συνείδηση του χρέους που αναλαμβάνω

η διαβεβαίωση ότι θα δώσει «όλες της τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού της ρόλου» έδωσε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου για την τιμή και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω» είπε, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος της επέδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα, σε συνεννόηση με το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Τόνισε επίσης πως «η χώρα μας αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, σταθερότητας και πολιτιμού στην ευρύτερη περιοχή», συμπληρώνοντας πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της θέσης αυτής αποτελεί η διασφάλση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Δίνοντας το πλαίσιο υπό το οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά της αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων του 21ου αιώνα όπως η οικονομική κρίση, η μετακίνηση πληθυσμών, οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, αλλά και στην ανάγκη εμπέδωσης στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας και δικαιοσύνης.

«Η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος Υγείας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες αποτελούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επιτευξη των στόχων αυτών» επισήμανε.

Είπε ακόμη πως προσβλέπει σε μία κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα που περιγράφει το Σύνταγμα, μια κοινωνία που στηριζόμενη στη βαθιά δημοκρατική της παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον». Για το μέλλον αυτό και την ελπίδα σε αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, κατέληξε.

Επιδίδοντας νωρίτερα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «ενωτική και αξιοκρατική» την εκλογή της.

«Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας που υπέβαλε ο Πρόεδρός της και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπό σας έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32 παρ.3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας. Η εύλογη συνεπώς συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Αρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα» είπε.

naftemporiki.gr