Βαθμολογία

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ

Με βάση το Σύνταγμα, οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου. Είναι επίσης βέβαιο ότι και η κατάθεση της πρότασης του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή επισπεύδεται, καθώς πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο, για να μην κατηγορηθεί ότι συνδέει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο, στο γεύμα που παρέθεσε προς τους δημοσιογράφους τις ημέρες των εορτών ο πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση που έχει ετοιμαστεί θα είναι κοντά στις θέσεις που έχει ανακοινώσει το Κίνημα Αλλαγής. Περιέγραψε δε ένα κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.
Το Κίνημα Αλλαγής στην πρόταση που παρουσίασε το 2018 και με την οποία λέει ότι θα προσέλθει στο διάλογο, αναφέρει για το θέμα του μπόνους: «Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες. Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή».
Οι πληροφορίες λένε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα κάνει πιο εύκολη τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα έχει μία απόσταση από την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Μένει λοιπόν να φανεί, αν η απόσταση μπορεί να καλυφθεί στο χρόνο που απομένει.
Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά δεν σκοπεύει να μετακινηθεί από τη θέση που εξέφρασε επισήμως πριν από λίγες ημέρες, ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να στηρίξει πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Με αυτά ως δεδομένα, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να στηρίξουν την κατάργηση της απλής αναλογικής, το ζήτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα μπει σε διάλογο επί της ουσίας με το Κίνημα Αλλαγής και για τα δύο θέματα, ή θα κάνει τις προτάσεις του, αλλά αν δει ότι δεν υπάρχει διάθεση για συναινετικές λύσεις, θα προχωρήσει τόσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και για τον νέο εκλογικό νόμο με τις 158 ψήφους της πλειοψηφίας.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θέλει τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα) αλλά και ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι αρνητικό σε μία υποψηφιότητα όπως αυτή της Μαρίας Δαμανάκη που έχει περάσει και από τον Συνασπισμό και από το ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, καθώς μπορεί να λέει ότι θα προχωρήσει μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. αν χρειαστεί, αλλά δεν είναι το σενάριο που προτάσσει.

Πηγή: Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)