Βαθμολογία

Κάτσε: «Μπορεί την εξάδα η ΑΕΛ, το έχουμε δείξει»

Ο Έργκους Κάτσε μιλάει στο gazzetta.gr για την φετινή ΑΕΛ, εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι «βυσσινί» θα τερματίσουν στην πρώτη εξάδα, ενώ δεν κρύβει πως το πρωτάθλημα θέλει να το πάρει ο ΠΑΟΚ.

Τι και αν είναι μόλις 26 ετών; Ο Έργκους Κάτσε θεωρείται και είναι ένας από τους πλέον έμπειρους παίκτες όχι μόνο της ΑΕΛ, αλλά και συνολικά στο πρωτάθλημα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2010-11 και μόλις στα 17 του έκανε την πρώτη του συμμετοχή στην μεγάλη κατηγορία με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ένα προϊόν της ακαδημίας του «δικεφάλου του βορρά» που αμέσως ξεχώρισε για το παιχνίδι του που σε καμία περίπτωση δεν συμβάδιζε με την μικρή του ηλικία.

Ένα παιχνίδι που τον έκανε στα 19 του να έχει 31 συμμετοχές με τους «ασπρόμαυρους» και πολλοί να κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη θέση του αμυντικού χαφ. Ένας παίκτης που αμυντικά δύσκολα του κέρδιζες μονομαχία, αλλά και επιθετικά εκτός από τα καλά στημένα, ήταν σε θέση να ανεβάσει ψηλά την ομάδα του.

Για τέσσερα χρόνια ο Κάτσε ήταν βασικότατο στέλεχος του ΠΑΟΚ, έχοντας γεμάτες χρονιές, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο το 2017. Την χρονιά του Κυπέλλου, αλλά και την επόμενη έχασε την θέση του στην βασική ενδεκάδα και τον Ιανουάριο του 2018 αγωνίστηκε ως δανεικός στον Παναθηναϊκός, Με τους «πράσινους» τον ενάμιση χρόνο που αγωνίστηκε έπαιξε συνολικά σε 32 παιχνίδι πετυχαίνοντας και 2 γκολ, όντας στις βασικές λύσεις του Γιώργου Δώνη.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, πάλεψε για να κερδίσει μια θέση στην ομάδα, δεν τα κατάφερε, με την ΑΕΛ να είναι ο νέος σταθμός της καριέρας του. Στους... βυσσινί μετράει ήδη 13 συμμετοχές στις πρώτες 16 αγωνιστικές και είναι από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Και είναι παίκτης κλειδί γιατί εκτός του ταλέντου που διαθέτει, κουβαλάει και τις αγωνιστικές εμπειρίες έχοντας παίξει σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, αλλά και την Εθνική Αλβανίας. Ο 26χρονος αμυντικός μέσος μας μίλησε για την φετινή πορεία της ΑΕΛ και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την παραμονή της στην εξάδα ως το τέλος. Στάθηκε στο πόσο καλό έχει κάνει στους «βυσσινί» ο νέος αγωνιστικός χώρος, ενώ για τις πολλές ανατροπές που έχουν κάνει οι Θεσσαλοί τόνισε πως γίνονται επειδή δεν τα παρατάνε.

«Από την αρχή δεν το περίμενα ωστόσο γρήγορα φάνηκαν οι δυνατότητες της ΑΕΛ»

Έργκους ας ξεκινήσουμε με το αν περίμενες πως η ΑΕΛ, στο τέλος του 2019 θα βρισκόταν στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα;

«Η αλήθεια είναι πως στην αρχή όταν πήγα στην ομάδα δεν περίμενα πως θα έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα. Μετά από λίγες μέρες και παιχνίδι με παιχνίδι κατάλαβα πως έχουμε μία πολλή καλή ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως είμαστε σε αυτή την θέση και απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους που παίζουν καλό ποδόσφαιρο έχουμε πάρει αποτελέσματα και εντός και εκτός έδρας».

Πιστεύεις πως μπορείτε να μείνετε ως το τέλος στην εξάδα;

«Ναι το πιστεύω γιατί έχουμε δείξει πως έχουμε καλή ομάδα και καλούς παίκτες. Ο στόχος μας είναι η εξάδα και μπορούμε πραγματικά να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις».

Είπες πριν για το ποδόσφαιρο που παίζετε, πόσο καλό σε αυτό κάνει και ο καινούργιος αγωνιστικός χώρος;

«Το γήπεδο είναι το άλφα και το ωμέγα όταν δεν έχεις καλό γήπεδο δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο και ατομικά και ομαδικά. Ειδικά φέτος που η ομάδα έχεις παίκτες που μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο που θέλουν να έχουν την μπάλα στα πόδια τους, σε κακό αγωνιστικό χώρο θα ήταν δύσκολο για εμάς. Τώρα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε φάσεις και αυτό φαίνεται στο γήπεδο».

«Θέλω κάθε χρόνο να βελτιώνομαι»

Το καλοκαίρι μετά τον δανεισμό σου στον Παναθηναϊκό βρέθηκες στην ΑΕΛ. Στους... βυσσινί ήταν όπως τα περίμενες;

«Πραγματικά δεν έχω να πω κάτι αρνητικό στη νέα μου ομάδα, όλα ήταν όπως τα περίμενα. Προσωπικά πάντα μου αρέσει να είμαι σε μια ομάδα ενεργός και να παίζω. Να δείχνω τι μπορώ να κάνω. Ο κάθε παίκτης πρέπει να είναι σε ομάδα και να αγωνίζεται, έτσι βελτιώνεσαι, γυμνάζεσαι παίρνεις παιχνίδια στα πόδια σου. Προσωπικά κοιτάζω κάθε χρόνο να βελτιώνομαι και να είμαι κάθε χρόνο και καλύτερος είμαι σε μία ηλικία που μαθαίνω και θέλω να είμαι διαφορετικός στο παιχνίδι μου και αυτό γίνεται μόνο όταν παίζεις».

Πόσο εύκολο ήταν για εσένα να εγκληματιστείς στη νέα σου ομάδα, έχοντας ήδη την εμπειρία από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό;

«Κάθε χρόνο παίζεις πιο ώριμα και αποκτάς εμπειρίες. Έχω παίξει Εθνική, Ευρώπη και όλα αυτά τα παιχνίδια σε βοηθάνε στην συνέχεια. Βλέπεις και διαφορετικό στυλ ποδοσφαιριστών και σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος. Όσο πιο μεγάλος ο δείκτης δυσκολίας, τόσο πιο καλός γίνεσαι. Και στην ΑΕΛ θέλω να πάρω πράγματα και προσπαθώ πολύ γι' αυτό».

Ποιος είναι ο στόχος σου για την αγωνιστική χρονιά που διανύουμε;

«Φέτος θέλω να κάνω μία πάρα πολύ καλή χρονιά, να βοηθήσω την ομάδα να φτάσει τους δικούς της στόχους. Προσωπικά θέλω κάθε χρόνο να είμαι και καλύτερος. Κοιτάζω το τώρα και όχι το μετά. Αν δουλεύω και κοιτάζω το τώρα, μπορώ να γίνω καλύτερος. Το μέλλον κανείς δεν μπορεί να το ξέρει γιαυτό πρέπει να προσπαθεί για το παρόν και μόνο».

Επιστρέφοντας στην ΑΕΛ, υπήρξε κάποιο σημείο στο οποίο φοβήθηκες πως η ομάδα δεν θα τα πάει τόσο καλά όσο τα έχει πάει;

«Όχι σε καμία περίπτωση δεν φοβήθηκα πως θα πάει κάτι άσχημα. Το έχουμε δείξει πως έχουμε μία πολύ καλή ομάδα. Το δείχνουμε στο γήπεδο με καλούς και κακούς αντιπάλους πως είμαστε καλοί. Εγώ δεν σκέφτομαι αρνητικά, θέλω να σκέφτομαι θετικά. Πιστεύω στον εαυτό μου, στους συμπαίκτες μου και στον προπονητή πως όλα θα πάνε καλά».

«Έχουμε πίστη στους εαυτούς μας και πετυχαίνουμε τις ανατροπές»

Πάμε λίγο στο θέμα των ανατροπών που έχετε πετύχει φέτος. Που οφείλεται αυτό; Πως τα καταφέρνετε;

«Οφείλεται στο ό,τι η ομάδα δεν τα παρατάει. Παρότι μένουμε πίσω στο σκορ όλοι και οι 11 πιστεύουμε πως θα το γυρίσουμε. Βοηθάει ο ένας τον άλλον και όλα αυτά τα σημάδια βοηθάνε. Έχουμε πίστη, πιστεύουμε στους εαυτούς μας».

Πόσο έχει βοηθήσει ο Γρηγορίου στην εικόνα της ΑΕΛ;

«Χωρίς αμφιβολία έχει βοηθήσει πάρα πολύ., Η ομάδα έχει κάνει σημαντικές νίκες που γινόντουσαν πολλά χρόνια πριν. Ειδικά τα τελευταία δεν πετυχαίναμε τέτοιες νίκες. Δουλεύουμε πολύ σκληρά στην προπόνηση και αυτά βοηθάνε και στο παιχνίδι. Είναι δύσκολο να μην το βάλεις κάτω αλλά τα καταφέρνουμε και η βοήθεια του κόουτς ξαναλέω πως είναι σημαντική».

«Η αντίδραση που βγάζουμε μετά τις ήττες μας έχει φέρει σε αυτή την θέση»

Υπάρχει για εσένα κάποιος αγώνας σταθμός; Αγώνας που να σε έκανε να πιστέψεις πως όλα θα πάνε καλά;

«Από το πρώτο ματς που έπαιξα μέσα στον Πανιώνιο η ομάδα έδειξε πολύ καλά στοιχεία και μπορεί να χάσαμε, αλλά δείξαμε πως μπορούμε να πετύχουμε. Μετά το 3-0 με Ξάνθη και τη νίκη στο Χαριλάου άλλαξε εντελώς η ψυχολογία. Με τις νίκες και τις επιτυχίες άλλωστε φεύγει η γκρίνια και όλα πήγαν καλά ως τώρα. Το σημαντικό είναι να συνεχίσεις να παλεύεις. Ακόμα και μετά τα 4 γκολ με τον Ολυμπιακό στο ημίχρονο, βγάλαμε αντίδραση με Πανιώνιο και κερδίσαμε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, πολλές φορές παίζεις καλά και χάνεις άλλες δεν παίζεις και κερδίζεις. Αυτή η αντίδραση όμως είναι σημαντική αν θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου».

Πάμε λίγο στην μάχη του πρωταθλήματος. Ποιες ομάδες είναι για σένα το φαβορί;

«Φαβορί φαίνεται πως είναι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που είναι κοντά. Με Βόλο έφερε ισοπαλία ο Ολυμπιακός και έτσι ο ΠΑΟΚ βρέθηκε μπροστά με δύο βαθμούς. Η ΑΕΚ έχει μείνει πίσω και δε νομίζω πως θα μπει στην δυάδα. Θα γίνει μια μονομαχία των δυο τους και μην ξεχνάμε πως όλα θα κριθούν στα πλέι οφ».

«Φυσικά και θέλω να το πάρει ο ΠΑΟΚ»

Εσύ ποιος θα ήθελες να το κατακτήσει;

«Με ρωτάς ποιος θα ήθελα; (γελάει). Εγώ φυσικά και θέλω να το πάρει ο ΠΑΟΚ. Από εκεί είμαστε, εκεί έχουμε μεγαλώσει, είναι λογικό να θέλω να το πάρει ο ΠΑΟΚ, τι το συζητάμε»;

Και να κλείσουμε με μία ευχή ενόψει της νέας χρονιάς τόσο για τον κόσμο, όσο και για εσένα

«Στον κόσμο θέλω να ευχηθώ καλές γιορτές και υγεία πάνω από όλα. Και προσωπικά στον εαυτό μου να έχω μία καλύτερη χρονιά από την περσινή. Το 2020 να μας βρει πιο καλά και πιο ψηλά».