Βαθμολογία

Εγκρίθηκε η σύνθεση της νέας Κομισιόν

Τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, που διορίστηκε στο αξίωμα τον Ιούλιο, δυσκολεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τη σύνθεση της ομάδας της, που είναι προγραμματισμένο να αναλάβει τα καθήκοντά της την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, η έναρξη της πενταετούς θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάστηκε να αναβληθεί για έναν μήνα, μετά την απόρριψη τριών υποψηφιοτήτων για θέσεις Επιτρόπων.
Γα την έγκριση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των 751 εδρών του Ευρωκοινοβουλίου. Υπέρ της φον ντερ Λάιεν ψήφισαν 461 ευρωβουλευτές έναντι 157 κατά και 89 αποχών.
«Ας στηρίξουμε τα κράτη-μέλη με στοχευμένες επενδύσεις»
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επωφεληθούν από τα περιθώρια ευελιξίας που επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. για την τόνωση της ανάπτυξης, τόνισε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που επιτρέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δοθεί χρόνος και χώρος για την ανάπτυξη των οικονομιών μας», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν. «Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη με στοχευμένες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
«Υπαρξιακή» πρόκληση η εντιμετώπηση της κλιματικής αλλαγής
Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση, υπογράμμισε για να προσθέσει ευθύς αμέσως πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μετάβαση προς την «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι τα μέσα του αιώνα πρέπει να επιτευχθεί «με βιώσιμο τρόπο», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβει εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολούθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενέργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε «αλλαγή που θα αγγίξει κάθε τμήμα της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας» στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της. «Και θα το πράξουμε επειδή είναι αυτό που πρέπει να πράξουμε, όχι επειδή είναι εύκολο», τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι, η Ευρώπη είναι έτοιμη. Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε τη δουλειά».
Το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατεί παντού στην Ε.Ε.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατεί παντού στην Ε.Ε., σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται σε διένεξη με την Ε.Ε. αναφορικά με την τήρηση δημοκρατικών κριτηρίων. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Δεν θα υπάρξει ποτέ», τόνισε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.
Η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου και να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της, τόνισε επίσης η φον ντερ Λάιεν.
«Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. «Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι μια μητέρα στο Βιετνάμ δέχεται μήνυμα από την κόρη της στην Ευρώπη που λέει ότι δεν έχει χώρο να αναπνεύσει», δήλωσε συγκεριμένα η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο μήνυμα που εστάλη από μία γυναίκα μεταξύ των 39 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί τον περασμένο μήνα μέσα σε φορτηγό στη Βρετανία.
Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, «όμως πρέπει επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν, θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους», υπογράμμισε.
«Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.»
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την Ε.Ε.
«Όλοι γνωρίζουμε πως ένα μέλος της οικογένειάς μας προτίθεται να εγκαταλείψει την ένωσή μας», είπε προκαλώντας χειροκροτήματα και φωνές από λίγους Βρετανούς ευρωβουλευτές που κρατούσαν βρετανικές σημαίες.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα χαρούν που μια «πολύ, πολύ μικρή ομάδα σ' αυτό το σώμα δεν θα μπορεί πια να κάνει τόσο θόρυβο», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στους βουλευτές του κόμματος του Brexit.
«Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Παρά το Brexit, οι δεσμοί και η φιλία ανάμεσα στους λαούς μας είναι άρρηκτοι», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA