Βαθμολογία

Ο Λαρισαίος τερματοφύλακας Δημήτρης Γκούμας ζει το όνειρό του στην Bundesliga!

Σε όλον τον κόσμο ψάχνουν ιστορίες σαν τη δική του, το παιδί που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη και τελικά καταφέρνει να βρεθεί από τα αλώνια στα… σαλόνια μιας χώρας το ποδόσφαιρο της οποίας θαύμαζε από μικρός.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, απόλυτα παραδομένο εδώ και χρόνια στην «ψύχωση» που γεννά παραφροσύνη, έχει πάψει να παράγει ιστορίες. Ωραίες ιστορίες, άξιες θαυμασμού. «Υπερ-οπαδικές», που να αφορούν και να συγκινούν τους φιλάθλους όλων των ομάδων, ακόμα κι αν δεν αφορούν την ομάδα που υποστηρίζουν. Ιστορίες παιδιών με ταλέντο και πείσμα που τα κατάφεραν με την αξία τους και όχι με… ξένες πλάτες. Ιστορίες χωρίς δράκους και… αιμοσταγείς μάνατζερ που «τα πήραν χοντρά» για να επιβεβαιώσουν τη φαντασίωση του πατέρα…

Σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλα τα ομαδικά επαγγελματικά αθλήματα, ψάχνουν ιστορίες πιτσιρικάδων που έκαναν το όνειρο της αλάνας πραγματικότητα. Αυτά τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα είναι το καύσιμο της βιομηχανίας των σπορ. Σε όλον τον κόσμο ψάχνουν ιστορίες σαν του Δημήτρη Γκούμα.

«Ξέρω μοιάζει λίγο με παραμύθι όλη αυτή η πορεία αλλά είναι πολύ όμορφο για μένα και την οικογένειά μου που το ζούμε», υπογράμμισε ο 16χρονος τερματοφύλακας από τη Λάρισα, πριν πιάσει το νήμα της ιστορίας του από την αρχή.

Ο Δημήτρης Γκούμας με τον προπονητή του, Marc Lamberger και παράλληλα αρχιπροπονητή της München 1860 και προπονητής της Εθνικής Γερμανίας στο beach soccer

Ο ΝΕΑΡΟΤΕΡΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Ο Δημήτρης Γκούμας, γεννήθηκε στη Λάρισα στις 4-11-2003 κι από την αρχή επέλεξε τη θέση του τερματοφύλακα. Ξεκίνησε στην ακαδημία του Γιώργου Πλίτση για να προωθηθεί στη συνέχεια στα τμήματα υποδομής της ΑΕΛ τα χρώματα της οποία φόρεσε για 5 χρόνια. Γρήγορα αποτέλεσε μέλος της μικτής της ΕΠΣ Λάρισας αφήνοντας το στίγμα του, έχοντας πλέον ύψος 1.90!

Το πρώτο 6μηνο του 2018 αγωνίστηκε σε ηλικία μόλις 14 ετών και 2 μηνών στο τοπικό Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Λάρισας κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις με την ομάδα της Δόξα Βαλανίδας. Οντας ο μικρότερος τερματοφύλακας που αγωνιζόταν στην ΕΠΣΛ και πιθανότατα στην Ελλάδα, προκάλεσε το ενδιαφέρον του Θοδωρή Ελευθεριάδη και η κλίση της Εθνικής Ομάδας U-15 για προπονήσεις στον Άγιο Κοσμά, 24-26/04/2018 έφτασε, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στον νεαρό πορτιέρο.

Στη συνέχεια, η οικογένεια του Δημήτρη, αποφάσισε να μετακομίσει για οικογενειακούς λόγους στο Μόναχο, όπου ο πατέρας του Τέλης Γκούμας, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά.

Αυτονόητα ο Δημήτρης αναζήτησε ομάδα και γρήγορα με τα προσόντα του να μην παραφράζονται πλαισίωσε την U17 της SV Planegg-Krailling e.V. Κι επειδή στη Γερμανία η αξιολόγηση αρχίζει από την ίδια την ομάδα και το προπονητικό τιμ της, το ταλέντο του Δημήτρη ξεπέρασε τον ίδιο το σύλλογο που αγωνιζόταν και έφτασε ταχύτατα σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο…

Συγκεκριμένα, πριν 2 βδομάδες, (σ.σ. αρχές Νοεμβρίου του 2019), κλήθηκε για δοκιμαστικό στην Heidenheim η οποία αγωνίζεται στην Budesliga, και η οποία αναζητούσε ταλαντούχους τερματοφύλακες καθώς τα συμβόλαια των ήδη υπαρχόντων παικτών της έληγαν το επόμενο διάστημα. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο προγραμματισμός στο γερμανικό ποδόσφαιρο περισσεύει. Συνεπώς τα τμήματα υποδομής των ομάδων της Α’ εθνικής κατηγορίας που διατηρούν εδώ και χρόνια το δικό τους αξιόμαχο πρωτάθλημα από αυτό των πρώτων ομάδων, έχει ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις…

Το δοκιμαστικό λοιπόν έγινε με παρόντες τόσο τον προπονητή της U19 κ. Mario Aller όσο και τον επί 12 χρόνια τεχνικό της πρώτης ομάδας της Heidenheim κ. Bernd Weng, ο οποίος έδωσε την συγκατάθεσή του για άμεση μεταγραφή στον νεαρό Λαρισαίο, σκορπώντας του απλόχερα την αισιοδοξία για τη συνέχεια της πορείας του.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Δημήτρης Γκούμας είναι μόλις ο δεύτερος Έλληνας τερματοφύλακας – μετά τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο – που θα αγωνιστεί στην U19 της Bundesliga, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσεις από τα δοκιμαστικά αλλά και την υπεροψία των γερμανικών συλλόγων…

Ο νεαρός Γκούμας εκτός από την κλήση στην U15 της Εθνικής, φέτος το Σεπτέμβριο κλήθηκε και στην U17 από τον κ. Τάσο Θέο, αποτελώντας πλέον βασικό μέλος του εθνικού μας αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στις υποδομές.

Έχοντας υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο για 2.5 + 5 χρόνια με την ομάδα της Heidenheim όπου θα αγωνίζεται στο Γερμανικό Πρωτάθλημα της U19, και κάνοντας προπονήσεις υψηλού επιπέδου στο αθλητικό κέντρο Voith – Arena, αλλά κυρίως έχοντας την εμπιστοσύνη των τεχνικών της νέας του ομάδας, ο δρόμος μοιάζει εξαιρετικά ανοιχτός για τον νεαρό Ελληνα…

Παράλληλα με τις προπονήσεις του όμως, τον Δημήτρη έχει αναλάβει ως personal trainer ο Απόστολος Πάππας, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη Γερμανία και διαγράφει εντυπωσιακή πορεία ως αρχιπροπονητής στην SV Waldeck Obermenzing, (ο Πάππας, θυμίζουμε ότι είχε αναλάβει πέρσι τον 10χρονο γιος του Πετρ Τσεχ, Ντάμιαν, όντας στέλεχος της Worldwide Kids Company (WKC) και συνεργάτης του Philip Hubbard.

Όμως αυτό που δεν ξεχνάει ποτέ ο νεαρός Δημήτρης, είναι πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και η σκληρή δουλειά στο γήπεδο θα είναι προτεραιότητα, μαζί με τις αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Γερμανία.

«Προσωπικά, στοχεύω να κάνω ακόμα καλύτερη χρονιά, με καλύτερες επεμβάσεις κάτω από τα γκολπόστ, και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Η Εθνική Ελλάδας είναι από τους βασικούς μου στόχους. Είναι τιμή κι επίσης όνειρο ότι φοράω τη φανέλα με το εθνόσημο. Θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω σε μια μεγάλη διοργάνωση με τη γαλανόλευκη. Στο μυαλό μου όμως υπάρχει μόνο το «τώρα». Να έχω υγεία και να βελτιώνομαι συνεχώς. Να ανεβαίνω συνέχεια. Το να παίξω σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα στο εξωτερικό είναι κάτι που ασφαλώς ήθελα, και ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσοι με στήριξαν για να φτάσω ως εδώ, κυρίως όμως την οικογένειά μου, που είναι δίπλα μου και μοιράζεται τα όνειρά μου», κατέληξε ο Δημήτρης, μιλώντας αποκλειστικά στο acadimies.gr, και τη Δώρα Ιωακειμίδου.

Πηγή: acadimies.gr