Βαθμολογία

Γρηγορίου: «Να δούμε το γήπεδο γεμάτο και την ΑΕΛ ένα σκαλί πιο πάνω»

Ο τεχνικός της ΑΕΛ, Μιχάλης Γρηγορίου μιλάει στο gazzetta.gr για την έως τώρα εξαιρετική πορεία των «βυσσινί», την απόφασή του να πει το ναι το καλοκαίρι και κρατώντας χαμηλούς τόνους όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και τονίζει πως ο μεγάλος στόχος είναι να δει το καινούργιο πλέον AEL FC Arena γεμάτο.

Αρχές Αυγούστου και με την ομάδα της ΑΕΛ να συνεχίζει την προετοιμασία, εντελώς ξαφνικά αποτέλεσε παρελθόν ο Γκόρνταν Πέτριτς και λίγες ώρες μετά οι «βυσσινί» ανακοίνωναν τον αντικαταστάτη του. Ο 46χρονος προπονητής ανέλαβε έναν πάγκο από τους πλέον δύσκολους στην κατηγορία, όπως φαίνεται και από τον αριθμό αλλαγών που έχουν γίνει και αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως την εικόνα των Θεσσαλών, τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω.

Μετά από τις 8 πρώτες αγωνιστικές η ΑΕΛ φιγουράρει στην 6η θέση με 12 βαθμούς και μετράει ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων. Και δεν μιλάμε για εύκολους αγώνες, αλλά για νίκη με 3-0 επί της εξαιρετικής φέτος Ξάνθης, για τεράστια ανατροπή στο Βικελίδης, όπου ενώ έχανε με 2-0 από τον Άρη κέρδισε με 3-2, για ισοπαλία με ΑΕΚ στην Λάρισα, για ισοπαλία με Παναιτωλικό (στο ντεμπούτο Χάβου) στο Αγρίνιο και για μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Αποτελέσματα που δείχνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο πως η ΑΕΛ προσπαθεί να αλλάξει επίπεδο και από εκεί που πάλευε τα τελευταία χρόνια για την σωτηρία της, να κοιτάξει ακόμα πιο ψηλά. Ο Αλέξης Κούγιας δεν κρύβει πως στόχος είναι η εξάδα και τα πλέι οφ, ο Μιχάλης Γρηγορίου ωστόσο μιλώντας στο gazzetta.gr προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, αφήνοντας τα αποτελέσματα να μιλάνε γι' αυτόν.

Ο έμπειρος προπονητής μας μιλάει αρχικά για το τι τον έκανε να πει το ναι και να κάτσει στον πάγκο μιας ομάδας με ιστορία στις συχνές αλλαγές τεχνικών, για τις αλλαγές που προσπάθησε να κάνει μόλις ανέλαβε, για το κλίμα στα αποδυτήρια και ως βασικό του στόχο θέλει να δει γεμάτο το AEL FC Arena, το στολίδι όπως το αποκάλεσε μετά και τις τελευταίες εργασίες στο χλοοτάπητα, αλλά και να πάει η ομάδα ένα βήμα παραπάνω από όσο ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Κόουτς ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό. Μετά από 8 αγωνιστικές η ΑΕΛ είναι στην 6η θέση με 12 βαθμούς, είναι πέντε ματς αήττητη και έχει βγάλει ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα. Πραγματικά το πίστευες πως τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε τόσο καλά;

«Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως παρέλαβα την ομάδα σε σχέση με την προετοιμασία και την κατάσταση, όχι δεν θα το πίστευα. Τα παιδιά όμως έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια από την πρώτη μέρα που ήμασταν μαζί και αγωνιστική με αγωνιστική ανέβαζαν τον χρόνο που έπαιζαν καλά και να πιστέψουν στον εαυτό τους πως εκπροσωπούν μια μεγάλη ομάδα. Προσπάθησα να τους κάνω να αλλάξουν νοοτροπία και τρόπο παιχνιδιού, να γίνουμε πιο επιθετικοί. Να τα συνδυάσουμε όλα αυτά 14 μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να δώσουμε έμφαση και στην τακτική αλλά και στην φυσική κατάταξη.

Η καλή μας έως τώρα πορεία οφείλεται στο ότι τα παιδιά έδειξαν μεγάλη διάθεση και τεράστιο σεβασμό σε εμένα και στους συνεργάτες μου από την πρώτη μέρα που ήμασταν εκεί. Παρόλα αυτά κανείς δεν πήρε πρωτάθλημα, δεν βγήκε Ευρώπη ή δεν σώθηκε από την 8η αγωνιστική. Οπότε τονίζω συνεχώς πως η εμπειρία μου έχει διδάξει πως ο Μάιος είναι ο κατάλληλος μήνας για χαρές και για λύπες. Τώρα απλά υπάρχει ικανοποίηση για την εικόνα της ομάδας και τους βαθμούς, τίποτα παραπάνω».

Πριν το αήττητο των πέντε αγώνων, υπήρξε και το ξεκίνημα των τριών με την μία ισοπαλία και τις δύο ήττες. Στο διάστημα αυτό υπήρξε κάτι που να σε άγχωσε;

«Όχι σε καμία περίπτωση δεν με έβαλε σε σκέψεις το ξεκίνημα. Όταν βλέπεις την καθημερινότητα των παικτών και βλέπεις την διάθεση δεν έχεις αρνητικές σκέψεις. Γιατί και η εικόνα μας σε Ατρόμητο και με Ολυμπιακό ακόμα περισσότερο ήταν καλή, ενώ και το ματς με Πανιώνιο ήταν μαγική, καθώς χάσαμε πολλές ευκαιρίες στο ματς αυτό και συνολικά η εικόνα μας ήταν τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν ανησύχησα».

Τι άλλαξε μετά τα τρία ματς; Ήταν η τύχη; Ήταν ο τρόπος δουλειάς; Ήταν η ψυχολογία;

«Αρχικά δεν μπαίνω στην διαδικασία της τύχης, γιατί τύχη μπορεί να υπάρχει σε ένα παιχνίδι, άντε δύο, συνολικά όμως δεν γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα παιδιά κατάλαβαν πως μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Δεν παίζουμε με σκοπό να διαχειριστούμε το ματς το πως δεν θα χάσουμε. Αυτό λέω και στα παιδιά μου πως όπως με τον Άρη ακόμα και όταν χάνεις με 2-0 στο ημίχρονο, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως θα κερδίσεις το ματς. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου και εμένα και των συνεργατών μου και αυτή προσπαθούμε να περάσουμε και στα παιδιά».

«Μας βοηθάνε οι Ουάρντα, Κάτσε, αλλά όλοι είναι ίσοι και πάνω από όλους η ΑΕΛ»

Η αλλαγή στο αγωνιστικό κομμάτι, οφείλεται και στις τελευταίες προσθήκες; Και μιλάμε για τις αποκτήσεις των Ουάρντα και Κάτσε

«Ουσιαστικά άλλοι ξεκινάνε το πρωτάθλημα, άλλοι παίζουν στην διάρκεια και άλλοι ενδεχομένως να το τελειώνουν, έτσι γίνεται σχεδόν πάντα. Εγώ προσπαθώ να εκμεταλλευτώ όλο το ρόστερ που έχω. Και η διαδικασία αυτή είναι δεδομένη για εμένα.

Όσον αφορά τους συγκεκριμένους η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια αλληλεπίδραση σε αυτή την σχέση. Και τα παιδιά ήρθαν σε μια ομάδα που να μπορέσουν να πάρουν παιχνίδια και να τους κάνει καλό η ΑΕΛ και από την πλευρά τους μπορούν να δώσουν ποιότητα παραπάνω για να βγάλουν πράγματα στο μέλλον. Προσθέσαμε δύο αρκετά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Αλλά δύο παίκτες δεν κερδίζουν τα ματς, μην αδικήσουμε και τους άλλους. Όλοι είναι ίσοι, όλοι θα παίξουν και πάνω από όλα είναι η ΑΕΛ. Όλοι έχουν καταλάβει πως το σημαντικό είναι η ομάδα και όχι τα λεπτά συμμετοχών. Υπάρχουν εξαιρετικοί χαρακτήρες μέσα στην ομάδα και τα αποδυτήρια μας είναι πάρα πολύ καλά και αυτό φυσικά φαίνεται και στο γήπεδο».

Πάμε τώρα στην απόφαση του να δεχθείς την πρόταση της ΑΕΛ. Πως την πήρες με δεδομένο και το ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει κάνει πολλές αλλαγές στον πάγκο της;

«Με τον Κούγια έχουμε πολυετή γνωριμία, Η αλήθεια είναι πως είχαν γίνει προτάσεις στο παρελθόν, αλλά οι συγκυρίες δεν μας άφησαν να συνεργαστούμε. Πέρσι ας πούμε περίμενα το εξωτερικό όπου πραγματικά υπήρχε κάτι, δεν είναι ψέματα. Όταν δεν ευδοκίμησε και δέχθηκα την πρόταση την τελευταία του κυρίου Κούγια, θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστώ και να έρθω σε μια ομάδα που έχω ιδιαίτερες σχέσεις. Μιας και κατάγομαι από Λάρισα έχω σπίτι στο νομό και οι πρώτοι αγώνες που πήγα να δω ως παιδί στο γήπεδο ήταν της ΑΕΛ».

«Αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη με τον Κούγια»

Και μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε αυτό το θέμα

«Είναι δύο τα τινά. Από την πρώτη μέρα που μίλησα με πρόεδρο είπαμε αλήθειες. Είπαμε πως λειτουργεί ο καθένας, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη ή εκτίμηση. Δεύτερο υπάρχει η λογική μου πως όποια ομάδα πηγαίνω κάνω την δουλειά μου με ειλικρίνεια και ευσυνειδησία και ίσως να μην το είχε συναντήσει ο κύριος Κούγιας χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θίξω τους συναδέλφους μου. Μέσω της δουλειάς σου πρέπει να δώσεις στον ιδιοκτήτη το έναυσμα για να σε εμπιστευτεί. Τους λες τι θέλεις αν τα αποδέχεσαι καλώς. Είπα το ναι και ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου και είμαι δικαιωμένος από αυτή. Γιατί είναι χαρά να είμαι προπονητής σε μια μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΛ».

Με το που αναλαμβάνεις την ομάδα, τι ήταν το πρώτο που θέλησες να αλλάξεις;

«Το πρώτο πράγμα που ήθελα να αλλάξω ήταν η ψυχολογία των παιδιών. Βρήκα μια ομάδα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Αποτελεί στοίχημα η συνεργασία με την ΑΕΛ. Δεν γίνεται η ομάδα να μην προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και να παίρνει αποτελέσματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση, τόσο πιο ενδιαφέρον έχει. Δεν πάω κάπου για να πάω, πάω για να την μεταλλάξω και να υπάρχει εξέλιξη. Εννοείται πως υπήρχε άμεση εξέλιξη ειδικά στο θέμα της ψυχολογίας».

Στο αγωνιστικό κομμάτι ποιες ήταν οι αλλαγές;

«Πήγαμε σε ιδιόμορφο 3-5-2. Ήταν δομημένο έτσι το ρόστερ και όταν βρίσκεις το ρόστερ οφείλεις να προσαρμοστείς εσύ στην ομάδα και όχι αυτή στα δικά σου θέλω. Τα δικά μας στοιχεία είναι πως το 3-5-2 μπορεί να είσαι φουλ αμυντικός, αλλά και φουλ επιθετικός, Θέλουμε να δώσουμε επιθετικότητα στην ομάδα, αυτό ταιριάζει στην ΑΕΛ και συνολικά ο κόσμος της έχει μάθει σε κάτι τέτοιο, έχει μάθει την ΑΕΛ να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να προσπαθεί για τη νίκη. Ωστόσο πάνω από όλα είναι ισορροπία. Όχι επειδή γίναμε επιθετικοί αφήνουμε την άμυνα. Θέλουμε και τα δύο».

Συνεχίζοντας στα αγωνιστικά, βλέπουμε πως τα περισσότερα γκολ η ΑΕΛ τα πετυχαίνει πατώντας την περιοχή. Είναι κάτι που δίνεις περισσότερο βάρος;

«Όταν είπαμε για χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση εκτός της προετοιμασίας την αυτοπεποίθηση μια ομάδα την αποκτά με τα αποτελέσματα. Όταν θέλεις να πάρεις αποτελέσματα το κάνεις με επιθετικό ποδόσφαιρο και πατώντας όσες περισσότερες φορές μπορείς την περιοχή. Το να γκρεμίσεις ένα σπίτι το κάνεις σε ώρες, το να το φτιάξεις θέλεις μήνες. Το να δημιουργήσεις είναι το δύσκολο, το να κόβεις το εύκολο. Δώσαμε βάρος στην αρχή το να πατάμε περιοχή, θέλει δουλειά, συνεχής δουλειά για να το πετύχουμε».

Και πάμε τώρα στην συνέχεια και στα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με ΟΦΗ και Λαμία. Δύο ματς που υπάρχει και το «πρέπει» για τη νίκη, μετά τα όσα έχει κάνει η ομάδα ως τώρα. Νιώθεις πιέσει για τα συγκεκριμένα παιχνίδια;

«Εμείς έχουμε απαλλαγεί από το πρέπει μετά τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει. Είναι ένα μαξιλάρι για εμάς να δούμε τα επόμενα με προσωπικό κίνητρο. Να μην κάνουμε βήμα πίσω και να εκμεταλλευτούμε τα προηγούμενα αποτελέσματα για να γίνει και το βήμα παραπάνω. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας. Ο ΟΦΗ έχει δείξει πάρα πολύ καλά δείγματα ως τώρα και είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό και τα δύο ματς είναι κομβικά και το μεγάλο στοίχημα είναι να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και να αποτελέσει τον 12ο παίκτη μας».

«Ανασταλτικός παράγοντας και για εμάς το γήπεδο. Τα εύσημα στον Κούγια για την μεγάλη αυτή επένδυση»

Μιλώντας για το γήπεδο, πόσο κακό έκανε και σε εσάς αυτός ο τραγικός αγωνιστικός χώρος που επιτέλους αλλάζει;

«Η αλήθεια είναι πως το γήπεδο αποτελούσε ανασταλτικός παράγοντας για εμάς. Αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα μακριά από το σπίτι μας. Όταν αναγκάζεσαι να παίζεις εκεί και να κάνεις προπόνηση εκεί το πρόβλημα το είχαμε εμείς. Βγάζαμε προβλήματα τραυματισμών και κόπωσης, ενώ δεν είναι και το καλύτερο το να παίζεις σε ένα βαρύ αγωνιστικό χώρο. Και εδώ θέλω να αποδώσω τα εύσημα στον κύριο Κούγια που σε μια περιουσία που δεν είναι δικιά του έχει κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση. Ακούστηκαν έτσι οι προτροπές όλων μας να γίνει ένα γήπεδο για να δείξουμε την ποιότητα και να πάμε ένα σκαλί πιο πάνω, ο κύριος Κούγιας το αποδέχθηκε και μπήκε στην διαδικασία να επενδύσει σε αυτό και θέλω να του απονείμω τα εύσημα. Είναι σαν να έχεις νοικιασμένο ένα σπίτι, να θέλεις να κάνεις ανακατασκευή και να την πληρώνεις εσύ. Ο κύριος Κούγιας έχει δεθεί με την ΑΕΛ και θέλει να την εξελίξει και σε αυτό εντάσσεται και αυτή η σημαντική επένδυση».

Κλείνοντας ποιος είναι ο στόχος του Μιχάλη Γρηγορίου για την φετινή χρονιά;

«Όταν πας σε μια ομάδα κοιτάς τι είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά. Για να υπάρχει εξέλιξη πρέπει να πας ένα βήμα παραπάνω. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε σε καλύτερη θέση από πέρσι να προσθέσεις ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος αυτού του σκαλοπατιού. Εμείς κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και τον Μάιο θα φανεί αν θα χαρούμε ή όχι. Η εξέλιξη είναι το να είσαι ένα σκαλί πιο πάνω και αυτό το σκαλί να το κάνουμε όσο πιο πάνω γίνεται. Ο πρωταρχικός ωστόσο στόχος και το λέω χωρίς καμία δόση υπερβολής, είναι να μπορέσουμε να δούμε αυτό το γήπεδο στολίδι γεμάτο από τον κόσμο της ΑΕΛ».