Βαθμολογία

Σεσέροβιτς: Ο μετανάστης στη Σουηδία που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα

Ο Βόσνιος χαφ της ΑΕΛ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και κατά διαβολική σύμπτωση παίζει πλέον στη Λάρισα, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη και τη σύζυγός του λέγεται Λαρίσα! 

Η ζωή κρύβει πολλές ιστορίες που καταλήγουν σε happy end και η μπάλα είναι αναπόσπαστο μέρος της. Αυτόματα δεν δύναται να μην υπάρχουν και εκεί, που σε μεγάλο βαθμό θυμίζουν κινηματογραφική ταινία και αφορούν το πάθος και τη θέληση.

Οπως εκείνη του «πρωταγωνιστή» μας Αντνάν Σεσέροβιτς, που πέρασε πολλά μέχρι να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Που δεν ήταν άλλο από το να παίξει ποδόσφαιρο... Το περασμένο Γενάρη ήρθε στα μέρη μας για χάρη της ΑΕΛ και μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο εξάμηνο, καταθέτει φέτος τα διαπιστευτήριά του. Βασικός με τη «βυσσινί», εκτός των ανασταλτικών του καθηκόντων καταθέτει και δημιουργικές αρετές. Θα δείτε το γιατί... 

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1991 στη Ζενίβιτσε, μία μικρή πόλη των «βαριά» 60 χιλιάδων ψυχών, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά και οι γονείς του πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στη Σουηδία και πιο συγκεκριμένα στο Σούντσβαλ. Εκεί μεγάλωσε, εντάχθηκε πλήρως στην τοπική κοινότητα και έκανε φιλίες, αλλά η γραφειοκρατία και οι νόμοι των μεγάλων του έκρυβαν για το μέλλον πολλές και  δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μετά από μερικά χρόνια η φαμίλια κλήθηκε να εγκαταλείψει τη Σκανδιναβική χώρα καθώς δεν της ανανεώθηκε η άδεια παραμονής και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Ο Σεσέροβιτς ήταν δεν ήταν 16 ετών και είδε ξανά τη ζωή του να έρχεται τούμπα. Γύρισε στην πατρίδα του και προσπάθησε ως έφηβος πια, να ξαναρχίσει από το μηδέν. Νέο σχολείο, παρέες, τα πάντα.

Βασική του παρηγοριά η μπάλα. Αλλωστε, όπως και ο ίδιος λέει όταν θυμάται τα παλιά, ήταν από τα λίγα πράγματα που μπορούσαν να του παρέχουν οι δικοί του. Εγινε επαγγελματίας στην τοπική Σλάβεν και και δεν άργησε να ξεχωρίσει. Στα «σκάρτα» 17 του πήγε στην Ολλανδία και πέρασε το κατώφλι του Αγιαξ. Με ελάχιστη εμπειρία στον σωστό τρόπο λειτουργίας εντός και εκτός αποδυτηρίων, δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί, αλλά τελικά έμεινε στη χώρα της «τουλίπας» για χάρη της Ρόντα. Η οποία αρχικά τον άφησε δανεικό στην Σλάβεν και το 2010 τον έστειλε στη Ναϊμέγκεν.

Ηταν και η χρονιά ορόσημο στην καριέρα του. Στον πάγκο της βρίσκονταν ο Ουίλιαμ Βλόετ που ένα φεγγάρι εργάστηκε και στη Νίκη Βόλου, ενώ άμεσος συνεργάτης του ήταν ο Πάτρικ Κλάιφερτ. Ο παλαίμαχος σούπερ σταρ διέκρινε το ταλέντο του Σεσέροβιτς και μετά από δική του προτροπή άλλαξε θέση. Βλέπετε μέχρι πρότινος έπαιζε ως αριστερός εξτρέμ, αλλά στα 22 του «γύρισε» σε «6αρο-8αρι» και η ιστορία άρχισε να... γράφει. Εκεί μάλιστα κατά σύμπτωση αγωνίζονταν και ο Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ, το είδωλό του από πιτσιρικάς.

Στο Goffertstadion δεν κατέγραψε συμμετοχή, όμως ακόμη και τώρα το θεωρεί ως το μεγαλύτερο «σχολείο». Εμαθε να λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα, να έχει υπομονή και να δουλεύει. Σε απλά ελληνικά... άνοιξε τα μάτια του, κάτι που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που έβλεπε το ποδόσφαιρο. Πλέον ήταν άλλος άνθρωπος και κυρίως αθλητής.

Την επόμενη χρονιά πήρε χρόνο συμμετοχής στη Φορτούνα Σιτάρντ και από το 2013 ήταν «κολόνα» όπου και αν έπαιξε. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Μάαστριχ, η Αούστρια Λουστενάου, το 2016 κατέκτησε με την Ράντνικ το Κύπελλο της χώρας του, ενώ το 2018 οι εμφανίσεις του με τη Μλάντοστ τον έφεραν και στην Εθνική ομάδα της Βοσνίας, για τα τότε ματς με Μεξικό και ΗΠΑ.  

Πλέον ήρθε στα μέρη μας μέσω του Σέρτζιο Τσέροβιτς και μπροστά του έχει μία μεγάλη πρόκληση, ξέχωρα φυσικά από το αγωνιστικό σκέλος. Να μάθει ακόμη μία γλώσσα, αφού ήδη μιλά πολύ καλά ολλανδικά, γερμανικά, αγγλικά και σουηδικά, ξέχωρα φυσικά από την μητρική του.

Την ίδια στιγμή καλείται να διαχειριστεί και την απουσία της οικογένειάς του. Βλέπετε από μικρός... κρεμάστηκε, καθώς παντρεύτηκε την κοπέλα του πριν κλείσει τα 19, ώστε να τον ακολουθήσει στην Ολλανδία. Μαζί από το σχολείο, πέρασαν χέρι χέρι τα δύσκολα και ατενίζουν πια το μέλλον με περίσια αισιοδοξία.

Καρπός του έρωτά τους είναι ο 7χρονος γιος τους, ο οποίος ξεκίνησε φέτος το σχολείο και επειδή κρίθηκε σκόπιμο να πάει στη Βοσνία, η μητέρα του έμεινε πίσω και οι τρεις τους βρίσκονται όποτε το επιτρέπουν οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις. Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση παρατηρείται και μία σπάνια σύμπτωση. Ο Σεσέροβιτς παίζει στη Λάρισα, που εδρεύει στη ομώνυμη πόλη και η σύντροφός του ονομάζεται Λαρίσα!

Αυτό είναι το φιλμ της ζωής ενός τύπου «μαχητή», που όμως φαίνεται να έχει καρδιά μικρού παιδιού. Δεν είναι τυχαίο πως οι φίλοι τον φωνάζουν «Τσέτσε» που ναι μεν παραπέμπει στο επίθετό του, όμως σημαίνει και «ζάχαρη». Ο ελεύθερος χρόνος λίγος και όταν δεν μιλά με τη γυναίκα του, τους γονείς του ή τον αδερφό του στη Γερμανία όπου μένει μόνιμα εκεί (είναι και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής), ο... μύθος λέει πως ξεχνιέται μπροστά σε μία κονσόλα play station, κατευθύνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ξέχωρα φυσικά από κάποιον χαλαρό καφέ, που αποτελεί μέρος της... κουλτούρας μας.

Ο Σεσέροβιτς λοιπόν φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και ποιος ξέρει, ίσως σύντομα φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο. Οπου βρεθεί και σταθεί, δεν κρύβει το όνειρό του...

Πηγή: gazzetta.gr
Γιώργος Ντυμένος