Βαθμολογία

Σεμινάριο: «Το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο»

Η Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποίησε στα Τρίκαλα το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο εκτέλεσης προγραμμάτων ” Το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο” το οποίο υποστηρίζεται από την UEFA.

Σύμφωνα με τη μεγάλης κλίμακας επιστημονικής έρευνας που  πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια σε Σκαδιναβικές χώρες, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η δραστηριότητα του ποδοσφαίρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων πολύ πιο αποδοτικά από τα άλλα αθλήματα.

Τα ηλικιακά γκρουπ που περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα είναι από 40 έως 60 ετών και από 60 έως 80 ετών. Λαμβάνοντας υπόψιν την προαναφερόμενη έρευνα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα αυτό το σεμινάριο από τέσσερις ενώσεις, οι οποίες αποστείλανε από δύο προπονητές να το παρακολουθήσουν, ώστε να οργανωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Την ΕΠΣΝ Λάρισας εκπροσώπησαν ο προπονητής των Μικτών κ. Τσέτσιλας Δ. και ο βοηθός προπονητής και προπονητών υποδομών του Ηρακλή Λάρισας κ. Τριανταφυλλόπουλος Α.

Οι άλλες τρεις ενώσεις που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα είναι η ΕΠΣ Βοιωτίας, η ΕΠΣ Ηπείρου και η ΕΠΣ Καρδίτσας. Ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ακόμα ένα διήμερο για να μπορέσουν να πάρουν την πιστοποίηση για αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Την οργάνωση του σεμιναρίου ανέλαβε από πλευράς της ΕΠΟ ο κ. Ζελενίτσας και από πλευράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο κ. Φατούρας ενώ εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν ο Δανός κ. Jeppe Foged Jish-Laseh και ο κ. Ερμινίδης διδακτορικός φοιτητής.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να δημιουργηθούν πιλοτικές ομάδες για αυτές τις συγκεκριμένες Ενώσεις, τουλάχιστον για αρχή στο ηλικιακό γκρουπ 40-60, και να διεξάγονται αγώνες και προπονήσεις. Πριν την έναρξη των αγωνιστικών δράσεων θα διεξαχθούν ιατρικές εξετάσεις στους ποδοσφαιριστές οι οποίες θα συγκριθούν με αυτές που θα πραγματοποιηθούν με το πέρας του αγωνιστικού πρωταθλήματος ώστε να καταγραφεί η επίδραση του ποδοσφαίρου στην υγεία των αθλούμενων.