Βαθμολογία

Ελλάδα-Βενεζουέλα 74-51

Η Ελλάδα μπορεί να μην είχε στη διάθεση της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά επικράτησε 74-51 της Βενεζουέλας και κατέκτησε το τουρνουά Άτλας. Στην τελευταία της πρόβα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας η Εθνική ομάδα επικράτησε 74-51 της Βενεζουέλας και κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά Άτλας.

Στον τελικό, οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου επικράτησαν της Βενεζουέλας στην πόλη Σουότσου και αναχωρούν για την Ναντζίνγκ, όπου θα βρουν τον Κώστα Σλούκα (πετάει στις 22:25 απόψε), και την Κυριακή (1/9, 15:00) αντιμετωπίζουν το Μαυροβούνιο στην πρεμιέρα.

Από εκεί και πέρα ο Γιάννης Μπουρούσης πέρασε τον Νίκο Γκάλη (168) σε συμμετοχές και βρίσκεται πλέον στην 9η θέση με 169. Παράλληλα  εκτός... ενδεκάδας απέναντι στη Βενεζουέλα έμεινε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λόγω ενός ερεθισμού που παρουσίασε στο γόνατο. Για προληπτικούς λόγους, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον άφησε να ξεκουραστεί. Αγωνίστηκαν, αν και με προβλήματα, οι Κώστας Παπανικολάου (ενοχλήσεις στο γόνατο), Θανάσης Αντετοκούνμπο (διάταση στην ποδοκνημική) και Αντώνης Κόνιαρης (φαρυγγίτιδα).

Με ψηλό σχήμα για μία ακόμη φορά, δηλαδή με τον Κώστα Παπανικολάου στο «2», μαζί με Καλάθη, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Μπουρούση παρέταξε την ομάδα στο εναρκτήριο τζάμπολ του τελικού ο Σκουρτόπουλος. Με τρίποντα από Κολμενάρες και Λιους, η Βενεζουέλα κατάφερε να διατηρεί προβάδισμα στα πρώτα λεπτά (8-4, 11-7). Διαδοχικοί πόντοι του Γιάννη Μπουρούση (7 στο 1ο δεκάλεπτο) διαμόρφωσαν το 11-11 και το 13-13, ενώ οι Μάντζαρης, Λαρεντζάκης αντικατέστησαν τους Καλάθη, Παπανικολάου σε εκείνη τη χρονική στιγμή του αγώνα. Ο γκαρντ της Ούνιξ Καζάν, Βαγγέλης Μάντζαρης, με τρίποντο έβαλε μπροστά την Ελλάδα, 16-18, στο 9ο λεπτό, ενώ ο Πρίντεζης σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το σκορ της 1ης περιόδου (19-20), μετά το εύστοχο τρίποντο του Σαμόρα. Η Βενεζουέλα μετρούσε 5/11 τρίποντα στα πρώτα δέκα λεπτά, αλλά και 1/4 δίποντα!

Στη δεύτερη περίοδο τα τρίποντα της Βενεζουέλας δεν βρήκαν στόχο (5/17 στο ημίχρονο), με την εθνική Ελλάδας να την κρατά σε μόλις 6 πόντους παραγωγικότητα σε 10 λεπτά παιχνιδιού. Ανεβάζοντας την πίεση στην άμυνα, η εθνική βρήκε ρυθμό, έτρεξε και με σερί 10-0 προηγήθηκε με 23-35. Ένα 10-0 που «υπέγραψαν» με εύστοχα τρίποντα οι Λαρεντζάκης, Βασιλόπουλος και με δίποντα οι Μπουρούσης, Καλάθης. Ο βασικός σέντερ της εθνικής, Γιάννης Μπουρούσης, με 1/2 βολές (10π. έως τότε) έκανε το 23-36. Ακολούθησε λάθος και αντιαθλητικό φάουλ του Καλάθη στον Καμπαλέρα, με τον τελευταίο να διαμορφώνει το σκορ του ημιχρόνου, 25-36, από τη γραμμή των βολών.

Η ώρα του νεαρού γκαρντ του Ολυμπιακού, Αντώνη Κόνιαρη, έφτασε με την έναρξη της 3ης περιόδου, δίπλα στον έμπειρο Νικ Καλάθη και τους Θανάση Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση. Ο Κόνιαρης ευστόχησε σε τρίποντο με το... καλημέρα (25-39) και εν συνεχεία την μπαγκέτα του μαέστρου στην επίθεση παρέλαβε ο Καλάθης. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού έφτασε τους 11 πόντους μέχρι το 30ο λεπτό και ήταν αυτός που έστειλε στο +16 την Ελλάδα, με τρίποντο (32-48)! Ο Σαμόρα συνέχισε να βλέπει το καλάθι σαν... βαρέλι, ευστοχώντας έξω από τα 6.75, αλλά το ίδιο έκανε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (39-55) με δικό του τρίποντο, πριν «γράψει» με "buzzer beater" το σκορ του 3ου δεκαλέπτου (39-57) ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ο Μάντζαρης επέστρεψε στο παρκέ με την έναρξη της 4ης περιόδου, πέτυχε νέο τρίποντο (39-60), ενώ στη ρακέτα έδινε... ρεσιτάλ ο Γιώργος Παπαγιάννης (42-66), με 6 δικούς του πόντους. Ένα σερί 9-0 της Βενεζουέλας (51-66) δεν ανησύχησε τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου. Εξάλλου, απέμενε μόνο 1 λεπτό! Κόνιαρης και Μάντζαρης διαμόρφωσαν το τελικό 51-74 και η «επίσημη αγαπημένη» αναχωρεί από τη Σουότσου για την Ναντζίνγκ, εκεί που θα διεκδικήσει την πρόκριση, μέσω του 6ου ομίλου, για τη β΄ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από την 1η Σεπτεμβρίου!

Πηγή: onsports.gr