Βαθμολογία

Μέτρα για αξιοπρεπή διαβίωση ζητούν οι δικηγόροι

Τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την αξιοπρεπή διαβίωση του δικηγορικού κλάδου ζητεί από την κυβέρνηση η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, και εν όψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Όπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, ζητεί κατ' αρχάς, εν όψει της επικείμενης ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα σε μείωση των συντελεστών φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, σε μείωση της προκαταβολής φόρου και στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου των μισθωτών υπηρεσιών.
Επίσης στην κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως στη μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή, στην επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
«Μέτρα αναγκαία» όπως επισημαίνεται «για την αξιοπρεπή επιβίωση ενός κλάδου, που έχει επιβαρυνθεί με δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ειδικά για την κατάργηση, άλλως τη μετάπτωση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλότερη κλίμακα, παρέχεται η σχετική ευχέρεια και από το νέο σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε και αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδύναμων, στη Δικαιοσύνη».
Επίσης, εγείρεται ζήτημα για τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων, οι οποίες παρά τις όποιες βελτιώσεις που επήλθαν, παραμένουν υπέρμετρες. «Είναι προφανές» υπογραμμίζεται «ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πλήρης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Το δικηγορικό σώμα έχει διατυπώσει ως γνωστόν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, τις οποίες και θα καταθέσει εκ νέου αρμοδίως».
Παράλληλα, ο δικηγορικός κόσμος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ιδίως των καταστημάτων κράτησης, των σωφρονιστικών και θεραπευτικών καταστημάτων, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και στην εκ του λόγου αυτού υποβάθμισή του.

naftemporiki.gr