Βαθμολογία

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Επίσημα ξεκίνησε την Τετάρτη (17/7) η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Το πρωί ορκίστηκαν οι βουλευτές, νέοι και παλιοί, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 11.30. Η νέα Βουλή είναι εξακομματική, με το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση να εισέρχονται για πρώτη φορά. Οι έδρες κατανεμήθηκαν ως εξής μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου:

Ν.Δ.: 158

ΣΥΡΙΖΑ: 86

ΚΙΝ.ΑΛ.: 22

ΚΚΕ: 15

Ελληνική Λύση: 10

ΜέΡΑ25: 9

Η ορκωμοσία έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Βουλή περίπου στις 10.30 και αφού χαιρέτησε τους δημοσιογράφους, ευχήθηκε: «Καλή δύναμη σε όλους μας».

Προσερχόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης τόνισε: «Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε».

Η... νέα στα έδρα, Νόνη Δούνια, είπε: «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ηρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος». «Δουλειά, δουλεία και πράξεις. Εύχομαι στον κ. Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής να είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε: «Νέα Βουλή, καινούργια αρχή και μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες ημέρες. Εχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της μεσαίας, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και βέβαια στην ανάπτυξη της Αθήνας μέσα από τον τομέα της ασφάλειας. Προχωράμε σταθερά μαζί».

«Καλή χρονιά στους νέους συναδέλφους», αρκέστηκε να πει ο Γιάννης Τραγάκης. Πλέον, αναμένεται την Πέμπτη (18/7) η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής, με τον προτεινόμενο από τη Ν.Δ., Κώστα Τασούλα, να αντικαθιστά τον Νίκο Βούτση, έχοντας στήριξη και από την αξιωματική αντιπολίτευση.