Βαθμολογία

Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μόλις με εννέα ψήφους περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη την Τρίτη (16/7) νέα πρόεδρος της Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 383 υπέρ και 327 κατά τον διορισμό της, τον οποίο εισηγήθηκαν οι «28» μετά τη συμφωνία τους για το μοίρασμα των θέσεων στους κυριότερους θεσμούς της Ε.Ε. Επίσης, 22 ευρωβουλευτές απείχαν από τη μυστική διαδικασία και ένας «έριξε» άκυρο.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την ισχνή πλειοψηφία απάντησε πως στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία και πως πριν δύο εβδομάδες δεν είχα ακόμη την πλειοψηφία επειδή δεν με γνώριζαν. «Υπήρχε ακόμη πολλή δυσφορία αναφορικά με τη διαδικασία του spitzenkadidat», είπε.

«Είμαι πανευτυχής που μέσα σε 13 ημέρες κατάφερα να συγκεντρώσω αυτήν την πλειοψηφία καθώς είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε» ανέφερε η υποστηρίζοντας πως η ψήφος αυτή δείχνει την πίστη όλων σε μια Ευρώπη ενωμένη, από την Ανατολή έως τη Δύση και από τον Βορρά έως τον Νότο.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη, τόνισε ότι η δουλειά της αρχίζει από τώρα και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε μια ενωμένη, ισχυρή Ευρώπη».

H φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κομισιόν και η πρώτη Γερμανίδα μετά από μισό και πλέον αιώνα.

Τώρα θα πρέπει να στείλει επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.

Σημειώνεται πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνεχάρη για την εκλογή της με ανάρτηση στο Twitter, στην οποία τόνισε ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει την πλήρη στήριξή του.

«Ειλικρινή συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της ως πρόεδρος της Κομισιόν. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί της για μια Ευρώπη που ενδυναμώνει και προστατεύει. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου», έγραψε ο πρωθυπουργός.