Βαθμολογία

«Βγήκαν μαχαίρια» στο Κίνημα Αλλαγής

Μετεκλογικός «εμφύλιος» ξέσπασε στο Κίνημα Αλλαγής... Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έλαβε χώρα την Παρασκευή (12/7) και είχε αντικείμενο το εκλογικό αποτέλεσμα και την επόμενη μέρα, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στις αιχμές της Φώφης Γεννηματά, σχετικά με τη στάση κορυφαίων στελεχών στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ «επίθεση» κατά της ηγεσίας εξαπέλυσε και το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, Δημήτρης Ρέππας.

«Το περί Δούρειων Ίππων δεν με αφορά», δήλωσε ο Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τα όσα είχε περι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. για «Δούρειους Ίππους μέσα στο κόμμα, που το υπονομεύουν». Και προσέθεσε με νόημα, απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά: «Αλλά εσείς δώσατε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση»!

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε 57 ομιλίες, εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις από τον Απρίλιο μέχρι τις εθνικές εκλογές για να στηρίξει το κόμμα και κατέληξε ότι «κάποιοι θα τρέχουν για να βγουν άλλοι»! Δήλωσε ακόμη ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν περίμενε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχει 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%. «Η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση» είπε, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατική παράταξη πρέπει να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ».

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η σύγκριση για το αποτέλεσμα «πρέπει να γίνεται, όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝ.ΑΛ.»...

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε, στην ομιλία του, πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%» που πήρε το κόμμα στις εκλογές. Το ιστορικό στέλεχος της παράταξης μίλησε για «λανθασμένη πολιτική γραμμή» του ΚΙΝ.ΑΛ., τονίζοντας ότι ο κόσμος πίστευε πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι’ αυτό και επέλεξε να πάει είτε προς τη Ν.Δ. είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ.», κατέληξε ο κ. Ρέππας, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη «γραμμή» της ψήφου ανοχής και τις υπόλοιπες παλινωδίες της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ., το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη, ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπερασπίστηκε τη Φώφη Γεννηματά... «Αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έστω αυτό το μη ικανοποιητικό, δεν θα μιλάγαμε τώρα», δήλωσε ο στενός συνεργάτης της προέδρου του κόμματος που ανέλαβε να απαντήσει στους διαφωνούντες.

«Δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση απ’ αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος, παρά μόνο κριτική χωρίς περιεχόμενο», ανέφερε σε έντονο τόνο ο Πρωτόπαπας και φρόντισε να καθησυχάσει όσα στελέχη ζητούν μέτωπο με τη Ν.Δ., λέγοντας ότι θα γίνει δυναμική αντιπολίτευση, αρχής γενομένης από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Εκεί, όχι μόνο θα απαντήσουμε», ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, «αλλά θα διατυπώσουμε τη δική μας πρόταση». Και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία, γιατί θα κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση».

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε, επίσης, ότι θα γίνει διεξοδική συζήτηση για το πώς το ΠΑΣΟΚ, από το 44% το 2009, έφτασε στο 4,6% το 2015, μέχρι το σημερινό 8% του ΚΙΝ.ΑΛ., που μπορεί να μην ικανοποιεί, όπως είπε, αλλά είναι ανοδικό.