Βαθμολογία

«Όχι» από Μέρκελ για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα

Ξεκάθαρη αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε την Τετάρτη (10/7) η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ΄αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση». 

Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένει τις πρώτες ενέργειες και τα αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας «έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ'αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019».

Και προσθέτουν: «Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεωνπου θα φέρουν επιτέλους στην χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων».