Βαθμολογία

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης εξαπατά τους συνταξιούχους»

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Πέμπτη (4/7) ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι εξαπατά τους συνταξιούχους με αυτά που λέει και για τη 13η σύνταξη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι σκοπεύει να δώσει το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες.

Αρχικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε την απόφασή του να πάει στον ΣΚΑΪ: «Δεν το μετάνιωσα. Ήταν μια δύσκολη και σκληρή συνέντευξη, δε με πειράζει αυτό, έχω συνηθίσει να κάνω πολιτικές στο πιο σκληρό περιβάλλον.

Το χάρηκα και το διασκέδασα. Εγώ δεν κρύβομαι από τους πολίτες. Ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος έχει επιλέξει να κάνει ασφαλή διέλευση σε αυτές τις εκλογές. Επιλέγει ασφαλή επικοινωνιακά περιβάλλοντα και απέφυγε το debate με εμένα».

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και τα όσα έχει πει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας: «Να μας εξηγήσουν γιατί το ασφαλιστικό χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση. Σε παλαιότερη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνησή μας απέτρεψε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και διασφάλισε ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και θα υπάρξει μικρή αύξηση.

Με το σχέδιό τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα υποχρεώσουν τους σημερινούς εργαζόμενους να δίνουν τις εισφορές τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Θα δημιουργηθεί μία τεράστια τρύπα στην κάλυψη των συντάξεων και αυτή η τρύπα θα καλυφθεί είτε από τις δημόσιες δαπάνες είτε με περικοπή των συντάξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη εξαπατά τους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα δώσει τη 13η σύνταξη στο τέλος του 2020 αν έχει πετύχει ανάπτυξη 4%».

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι «θέλουν να δώσουν το μαξιλάρι των 37 δισ. στις τράπεζες».

Επίσης υποστήριξε ότι τους την είχαν... στημένη το πρώτο εξάμηνο του 2015: «Είναι άλλο να με κατηγορούν για ψεύτη και άλλο να έχω τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού ότι έδωσα τη μάχη στην Ευρώπη με εντιμότητα, αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια. Μας την είχαν στημένη. Και καλύτερα προετοιμασμένοι να είμαστε δεν θα άλλαζε κάτι, αφού είχαν πάρει την καταστροφική -και γι' αυτούς- απόφαση για Grexit.

Ο Βαρουφάκης έκανε πολλά στραβά, αλλά όποιος κι αν ήταν στην θέση του -και ο Μέσι της πολιτικής να ήταν- δεν θα είχε πολλά περιθώρια να πετύχει περισσότερα».

Πάντως, δεν θεωρεί ότι η εκλογική μάχη έχει κριθεί: «Δεν μας γύρισαν την πλάτη οι πολίτες, η κάλπη την Κυριακή θα είναι άδεια, το παιχνίδι είναι ανοικτό». Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Η χώρα λεηλατήθηκε από μερικές μεγάλες οικογένειες. Όταν μιλάνε για ισχυρή ανάπτυξη εννοούν ανάπτυξη για τους ισχυρούς».

Για το Ελληνικό είπε ότι καθυστερεί ο παραχωρησιούχος και καταλόγισε ευθύνη για παρασκηνιακή συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης για να χτιστεί περισσότερο τσιμέντο και να υπάρχει λιγότερο πράσινο.

Όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, έκανε λόγο για «αθλιότητα και τυμβωρυχία», κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και μερίδα των ΜΜΕ για εκμετάλλευσή της. «Κι άλλες κυβερνήσεις είχαν νεκρούς, αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα», σημείωσε.