Βαθμολογία

Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν εκλογές στη Γεωργία

Ξανά στους δρόμους της Τιφλίδας της Γεωργίας βγήκαν χιλιάδες διαδηλωτές το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ένας Ρώσος βουλευτής εντός της αίθουσας του γεωργιανού κοινοβουλίου.

Οι διαδηλώσεις διεξήχθησαν με ηρεμία σε αντίθεση με αυτές της Πέμπτης (20/6). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και χθες. Κάποιοι είχαν καλυμμένο το ένα τους μάτι σε ένδειξη υποστήριξης προς τους διαδηλωτές που έχασαν το μάτι τους στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του ολιγάρχη, Μπιντζίνα Ιβανισβίλι ,που παρουσιάζεται ως ο πραγματικός ισχυρός άνδρας της Γεωργίας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ιρακλί Κομπαχίτζε, μέλος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», παραιτήθηκε χθες έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος.

Ο Κομπαχίτζε παραιτήθηκε σε ένδειξη του «υψηλού επιπέδου ευθύνης» και όχι επειδή υποχώρησε «στα ανεύθυνα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χάχα Καλάτζε.

Στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Γκιόρκι Γκαχαρία, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη σκληρή στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Πέμπτη όταν σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ μίλησε, από την έδρα του προέδρου, στα ρωσικά, κατά τη διάρκεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία.

Την ώρα που το πλήθος προσπάθησε να εισβάλει στο κοινοβούλιο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 240 άνθρωποι, εκ των οποίων 80 αστυνομικοί, και να συλληφθούν 305.

Η ρωσική επιρροή στη Γεωργία παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Η μικρή χώρα, σύμμαχος των ΗΠΑ, διεξήγαγε και έχασε το 2008 έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της απόσχισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Οι δύο χώρες δεν έχουν έκτοτε διπλωματικούς δεσμούς και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών της Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σταθμεύουν τώρα ρωσικά στρατεύματα.