Βαθμολογία

Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για τη μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ

Χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τις μελέτες διαμόρφωσης της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ στην Λάρισα, εγκρίθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη.

Η υπογραφή της απόφασης για έγκριση της χρηματοδότησης έρχεται μετά την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τη διαμόρφωση της έκτασης 214 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε στο Δήμο Λαρισαίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΟ, μετά τη διεκδίκηση του χώρου από τη δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη.

Η διαμόρφωση της σημαντικής αυτής έκτασης συνιστά μια ολοκληρωμένη, υπερτοπικού χαρακτήρα, αστική παρέμβαση του Δήμου Λαρισαίων για τη δημιουργία ενός σημαντικού ελεύθερου χώρου αστικού πρασίνου στην πόλη. Ως γνωστόν, προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου προώθησης αγροτικής καινοτομίας, βοτανικός κήπος, πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μουσείο εδαφών και πολιτιστικό χωριό με την αξιοποίηση υφιστάμενων αποθηκών επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ.

Ο χώρος θα αναδειχθεί σε ένα «Χωριό Πολιτισμού» της Θεσσαλίας και ένα συνεργατικό χώρο πολιτιστικού χαρακτήρα που θα προάγει ταυτόχρονα την πλούσια τοπική περιβαλλοντική κληρονομιά της περιοχής. Ο συνδυασμός πολιτιστικών δράσεων με την ανάδειξη του πρωτογενή τομέα θα προσδώσει υπερτοπικό χαρακτήρα στο νέο αυτό χώρο με πολυεπίπεδα οφέλη για την πόλη, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα της και ταυτόχρονα προσφέροντας ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Οι μελέτες θα βασιστούν στα αποτελέσματα του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έχει ήδη διενεργηθεί, εξασφαλίζοντας το ποιοτικό αποτέλεσμα τους.