Βαθμολογία

17 πρώην στρατηγοί καταδικάστηκαν σε 141 φορές ισόβια!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει ότι θα... τελειώσει όσους συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και το κάνει πράξη. Σε μια από της μεγαλύτερες δίκες, 17 πρώην στρατηγοί καταδικάστηκαν σε 141 φορές ισόβια!

Στη συγκεκριμένη δίκη επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη συνολικά σε 24 άτομα για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», τη δολοφονία 139 ανθρώπων και «απόπειρα δολοφονίας του προέδρου».

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και ένας πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, ο Αλί Γιαζιτσί. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση για τους άλλους κατηγορούμενους.

Συνολικά υπάρχουν 224 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 20 είναι πρώην στρατηγοί. Οι 176 βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, 35 είναι ελεύθεροι και 13 δικάστηκαν ερήμην.

Έξω από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιντσάν, κοντά στην Άγκυρα όπου διεξάγεται η δίκη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα και όταν διαβάζονταν οι ποινές ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων, με την Αστυνομία να επεμβαίνει.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι και μέχρι στιγμής 3.239 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε 261 δίκες, ενώ 28 άλλες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Μάλιστα, πολλοί συγγενείς των θυμάτων ζητούν την επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που ο Ερντογάν δεν έχει αποκλείσει...