Βαθμολογία

Μητσοτάκης: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις στις συντάξεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι, αν είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, δεν θα προβεί σε μείωση των συντάξεων, αλλά ούτε σε απολύσεις στο δημόσιο.

«Η Ν.Δ. δεν θα μειώσει τις συντάξεις. Οι υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αφού δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για εκείνους», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου (15/6), συμπληρώνοντας ότι θα διορθωθούν στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αλλαγές για τους νέους.

Όσον αφορά τους χειρισμούς στον δημόσιο τομέα, ξεκαθάρισε: «Απολύσεις δεν θα γίνουν. Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές, γιατροί, εκπαιδευτικοί και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Δεν νοείται δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνει αλλά με ένα τρόπο που θα στηρίζει τους υπαλλήλους και όχι τιμωρητικά. Η απόλυση δεν υπάρχει πια στο δημόσιο».

Παράλληλα, είπε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020. Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24%, ενώ υπογράμμισε πως σύντομα θα επεκταθούν οι δόσεις για οφειλές επιχειρήσεων στο δημόσιο.

Όπως τόνισε, πάντως, «για το 2019 δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος».

Επίσης απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι «αν δεν εκλεγεί μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Η κάλπη ξεκινά από το "μηδέν"».

Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει διακοπές, ειδικά τους συνταξιούχους, να κάνουν τα... κουμάντα τους ώστε να ψηφίσουν.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Και αυτή θα είναι η προσέγγιση μου ως προς τις ελληοτουρκικές σχέσεις. Και με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση αλλά και αυτοπεποίθηση».

Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης ότι θα προσπαθεί μια φορά τον μήνα αν είναι δυνατόν να συζητά με τους πολίτες και να μην είναι «κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου σε προστατευμένο περιβάλλον από συμβούλους – κόλακες». Όπως είπε επίσης, κάθε μήνα θα υπάρχει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.