Βαθμολογία

Εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Πολλαπλές εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια σημειώθηκαν την Πέμπτη (13/6) στον Κόλπο του Ομάν. Το ένα τάνκερ είναι ότι το Front Altair, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, το οποίο είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι πριν αποπλεύσει για τον προορισμό του.

Το άλλο τάνκερ είναι το Kokuka Courageous (σημαίας Παναμά), που είχε φορτώσει μεθανόλη από το Αμπού Ντάμπι και κατευθυνόταν στη Σιγκαπούρη. Και τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

Όπως μετέδωσε το IRNA «σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».

Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο Front Altair. «Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει διεθνή συναγερμό καθώς ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν μαίνεται τον τελευταίο μήνα. Ως προς το ποιος ευθύνεται για τις στοχοποιήσεις εμπορικών πλοίων, παραμένει ασαφές καθώς το Ιράν αρνείται μετ’επιτάσεως κάθε ανάμειξη. Όπως σημειώνει το The Economist Intelligence Unit του Economist «παραμένει ασαφές ποιοι είναι οι υπαίτιοι πίσω από την πρόσφατη σειρά επιθέσεων στον Κόλπο του Ομάν. Οι ιρανικές αρχές θα εξακολουθήσουν να αρνούνται την ευθύνη, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των συμμάχων τους.