Βαθμολογία

Ψηφίστηκε η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

Ψηφίστηκε την Παρασκευή (7/6) από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από το 2020, αλλά και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά που συνόδευαν το μέτρο.

Την τροπολογία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την ψηφίσει, αφού έχει δηλώσει ότι συμφωνεί.

Τη ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Χρυσή Αυγή απείχαν από τη διαδικασία.

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, σχετικά με την κριτική ότι -μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου- καταργούνται αντίμετρα που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: 

«Μας λέτε ότι χτυπάμε τη μεσαία τάξη, διότι σώζουμε το αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα ακυρώνουμε τα αντίμετρα. Ξέρετε ότι τα αντίμετρα, ενώ είχαν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, άρχισαν από το 2018. Είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, το επίδομα παιδιών. Μεγάλο κομμάτι από τα αντίμετρα έγιναν και το 2019.

Δηλαδή, στον δικό σας κόσμο, η ειδική αγωγή, τα γεύματα, δεν θα βοηθήσει τον κόσμο του ΚΚΕ ή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Δεν μειώσαμε το 2019 τις κοινωνικές εισφορές που είχαν προβλεφθεί στα αντίμετρα του 2020; Δεν κάναμε αλλαγές με τη μείωση του ΦΠΑ;», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Αρχίσαμε το 2017 με μέτρα και αντίμετρα. Τότε όλοι λέγατε ότι τα αντίμετρα είναι φαντασιώσεις του Τσίπρα και ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα. Δεν μειώσαμε τις συντάξεις, δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο και υπάρχουν αντίμετρα. Και όχι μόνο εξελίσσονται αντίμετρα του 2019 αλλά υπάρχουν και αντίμετρα που ανακοινώσαμε στο Ζάππειο για το 2020. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν τα αντίμετρα και το έχουμε κάνει για ένα μεγάλο μέρος και μάλιστα το 2020 έχουμε αντίμετρα στο 1% του ΑΕΠ.

Θα σας παρακαλούσα να μην επαναλαμβάνετε ό,τι λέει η Ν.Δ. για τα αντίμετρα. Αν θέλατε άλλα αντίμετρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα.

Γι’ αυτό ζητώ την ψήφιση της τροπολογίας για το αφορολόγητο. Γιατί κινείται σε μια κατεύθυνση με την οποία διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα. Και το πολιτικό αντίστοιχο αυτής της διεύρυνσης είναι το κάλεσμα των ανθρώπων που είναι Πράσινοι, που είναι Σοδιαλδημοκράτες, που είναι Αριστεροί, να είμαστε μαζί για να αποτρέψουμε κάτι που δεν είναι παρόμοιο».