Βαθμολογία

Θεοδωράκης: «Φεύγω πολιτικά ηττημένος...»

Όλα τα είχε η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη βουλή την Παρασκευή (7/6). Έκανε ένα σύντομο απολογισμό της πορείας του και σειράς θετικών νομοσχεδίων που υπερψήφισε το Ποτάμι αυτά τα χρόνια. Επίσης δεν απέφυγε την αυτοκριτική, αλλά και τις αιχμές για πρώην βουλευτές του κόμματος που μεταπήδησαν αλλού, ενώ επιτέθηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Στην τελευταία του ομιλία, καθώς το Ποτάμι δεν θα κατέβει στις προσεχείς εκλογές κι ενώ ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του απ’ την ηγεσία του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε« αποχαιρετώ λοιπόν τη Βουλή πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά τελικά υπερήφανος για την προσφορά του Ποταμιού στην κοινωνία και την πατρίδα. Και αισιόδοξος ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά».

«Όπως είχα πει, η μεταπήδηση σε άλλη κομματική βάρκα, ή μάλλον μαούνα, το δικό μου αξιακό σύστημα ισοδυναμεί με προδοσία», είπε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Μασκαραλίκια» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στο χωριό μου γι αυτούς που έχουν πάντα μια δικαιολογία για να ΜΗΝ κάνουν αυτό που είχαν δεσμευθεί, για να καταπατήσουν το λόγο τους. Μασκαραλίκια, λοιπόν, δεν χωρούν στη δική μου ζωή».

Αναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την ευθύνη για το πολύ κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές υπογράμμισε με νόημα: «Τα λάθη μου είναι γνωστά σε αυτούς που βαδίσαμε μαζί αυτά τα πέντε χρόνια, με μεγαλύτερο, την υποχώρησή μου στην αρχική μας δέσμευση ότι θα κάνουμε πολιτική χωρίς τους περιφερόμενους πολιτικούς».

«Κι έπειτα η αυταπάτη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κίνημα συνεργαζόμενοι με παλιά κόμματα», συμπλήρωσε. Ο Θεοδωράκης έκανε ειδική αναφορά και στους νέους Κώδικες της Δικαιοσύνης, που υπερψήφισαν οι βουλευτές του Ποταμιού, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ν.Δ. αλλά και των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Οι δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες στελεχών της αντιπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν διαφωνούν με τους ποινικούς Κώδικες – αντιθέτως» αλλά δεν είναι ανάγκη να μείνουν και στη Βουλή να τις ψηφίσουν, δείχνει όλη τη μικρότητα της ελληνικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «μια μικρότητα που επέδειξε σε όλο της το μεγαλείο ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κρίσης - και έγινε κυβέρνηση! Μια μικρότητα που είναι στανταράκι πολιτικής εκλογικής επιτυχίας. Χθες- σήμερα- και φοβούμαι και αύριο».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. «Οι Κώδικες λοιπόν - για να επιστρέψω στο τελευταίο επίδικο ήταν ένα βήμα θετικό και αναγκαίο, όπως άλλωστε είπε μόλις χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο οποίος – προσέξτε! - έκανε την τελευταία του ομιλία στο κοινοβούλιο με παρόντα μόνο έναν βουλευτή από τους 19 που έχει το κόμμα του! Μη μας πάρουν και καμία φωτογραφία να χειροκροτούμε τον αποδιοπομπαίο της αρχηγού! Τι ντροπή αλήθεια;», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως τόνισε, με τους Κώδικες «η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού» και πρόκειται για «ένα έργο σημαντικών νομικών - της πράξης και της θεωρίας - που συνεργάσθηκαν υπό την προεδρία προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης όπως ο Ιωάννης Μανωλεδάκης,ο Βασίλης Μαρκής, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος».

«Είμαι περήφανος, λοιπόν, για την τελευταία πράξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού που έμεινε στη Βουλή και ψήφισε τους κώδικες. Και ως παρακαταθήκη θα κρατήσω τα ενθουσιώδη σχόλια των ανθρώπων της Δικαιοσύνης», σημείωσε.