Βαθμολογία

Τσίπρας: «Εκλογές στις 7 Ιουλίου»

Από τα πιο… επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε πλέον ότι οι εθνικής εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου. Από τη στιγμή που το λέει ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει όλοι να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους.

«Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα του λαού και επισπεύδει την εκλογές. Πρόκειται για μία κίνηση δημοκρατικής ευαισθησίας » δήλωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης (4/6) σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο.

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 10 Ιουνίου και δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου 2019, τονίζοντας ότι «είναι επιβλαβής για την χώρα η μακρά προεκλογική περίοδος».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση η σχεδιαζόμενη ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων και πιθανόν δεκάδων τροπολογιών από το προεδρείο της Βουλής πριν τη δάλυσή της, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι « κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η βουλή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν».

Εκτός από τους Ποινικούς Κώδικες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα φέρει στη Βουλή μία μέρα πριν την διάλυσή της τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1 Ιανουαρίου 2020. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα και καλώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει και τους κώδικες και μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα αντί για τον Σεπτέμβριο όπως είχαμε σχεδιάσει, αλλά κι αυτή είναι κοινής αποδοχής όλων των κομμάτων, που είναι η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1η Ιανουαρίου του 2020», είπε ο πρωθυπουργός.

 Επίσης σημείωσε ότι «χάρη στην απόδοση της οικονομίας είχαμε την δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση συντάξεων που ήθελε το ΔΝΤ, έτσι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου». Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, ήταν άτι που είχε ήδη προαναγγείλει πολλές φορές, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

«Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια η ψήφος σου νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα. Οταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει την διαφορά που πήρε τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» ότι «η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου».

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της Ε.Ε. ή που γράφονται στον Τύπο, «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Δυστυχώς, πρόσθεσε, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό, δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. 

Ο Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρυφή ατζέντα» που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο και αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.