Βαθμολογία

Ανοιχτός σε συνεργασία με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης

Το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε στο νήμα να μπει στην Ευρωβουλή, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά, καθώς αναμένεται να συμμετάσχει και στις εθνικές εκλογές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, εμφανίστηκε θετικός σε συνεργασίες με όλα τα κόμματα, εξαιρώντας μόνο τη Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η αλλαγή στο αφήγημα από τον ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τους πολίτες, ενώ εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει χειρότερα στις επερχόμενες εκλογές, σχολίασε τη Δευτέρα (3/6) στον ΣΚΑΪ: «Δεν μπορώ να σας πω. Αλλά ότι σίγουρα αυτό το 10% δεν είναι αναστρέψιμο είναι δεδομένο».

Για το αν περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα, είπε ότι η πρόβλεψή του... έπεσε έξω: ««Εγώ λέω εδώ και 2-3 χρόνια στους συνεργάτες μου. Έπεσα πάρα πολύ έξω σε ένα πράγμα. Θεωρούσα ότι ήταν σχεδόν σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές την ίδια ημέρα. Γιατί, πάντα σκεφτόμουν ότι αν κάνεις τις ευρωεκλογές θα υποστείς μία συντριπτική ήττα και μετά θα πας στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν με το στίγμα του ηττημένου. Αυτό φαίνεται μέσα στη φούσκα του Μαξίμου αυτά τα μηνύματα δεν έφτασαν, δεν πρυτάνευσε και το αποτέλεσμα ήταν απολύτως φυσιολογικό».

Ως στόχο του ΜέΡΑ25 έθεσε την είσοδο στη Βουλή, λέγοντας: «Προφανώς και είναι εφικτό. Ήδη έχουμε όμορφα μηνύματα. Τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή τη ζωή. Τα ωραία πράγματα είναι τα πιο δύσκολα αλλά νομίζω ότι είναι εφικτά. Εμείς θα κάνουμε την περιοδεία μας. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε θετικά με προγραμματικό λόγο, για το τι πρέπει να γίνει, για τους φορολογικούς συντελεστές, για το ασφαλιστικό για όλα τα ζητήματα που στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Δεν θα είμαστε αρνητικοί απέναντι σε κανέναν».

Για το αν προβλέπει αυτοδυναμία της Ν.Δ. απάντησε θετικά και συμπλήρωσε: «Το ΜέΡΑ 25 είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί με προγραμματικό, ήρεμο, μετριοπαθή λόγο  να έρθει σε αντιπαράθεση με μία παλινόστηση μιας Ν.Δ. που δεν νομίζω ότι εκφράζει καν –θα το δείτε σύντομα, τώρα μπορεί να είναι ενωμένοι και να έχουν συσπείρωση – αλλά αυτή η συγκεκριμένη ηγεσία της Ν.Δ. κάνει επιλογές που νομίζω ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της Ν.Δ. Θα λειτουργήσει θετικά υπέρ κάποιων κερδοσκόπων και καιροσκόπων αντίθετα με τη λαϊκή δεξιά».

Πάντως, εμφανίστηκε ανοιχτός σε – σχεδόν – κάθε συνεργασία: «Και με τη Νέα Δημοκρατία (και με τον ΣΥΡΙΖΑ). Με όλους. Όχι με τη Χρυσή Αυγή». Αναφερόμενος στο 2015, την περίοδο του ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι από την κυβέρνηση τον έστειλαν στις Βρυξέλλες για ρήξη και ταυτόχρονα τον υπονόμευαν, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλήρης ρήξη εκείνη τη χρονιά δεν θα σήμαινε έξοδο από το ευρώ.