Βαθμολογία

Γεννηματά: «Είμαι πρόεδρος, έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι' αυτή...»

Η έντονη δυσαρέσκεια της Φώφης Γεννηματά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκφράστηκε μέσω δηλώσεών της το βράδυ της Κυριακής (2/6) στον Αlpha, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να προχωρά σε επίδειξη δύναμης.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτή είναι η πρόεδρος του κόμματος κι έχει την ευθύνη για όλα, ενώ έστειλε μήνυμα και στον Κώστα Σημίτη, ξεκαθαρίζοντας ακόμα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραμείνει ευρωβουλευτής.

«Όποιος επιλέγει να εγκαταλείψει αυτή τη μάχη γιατί δεν προκρίνεται ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας πρέπει να κριθεί από τους πολίτες. Δεν προκαλώ εγώ την εσωστρέφεια. Εγώ είμαι πρόεδρος του κόμματος και έχω την υποχρέωση και το καθήκον να κάνω τις επιλογές και την αξιολόγηση των στελεχών και να στείλω καθαρά μηνύματα στους ψηφοφόρους και στον κόσμο της παράταξης που είναι πληγωμένος. Που πίστεψε τα προηγούμενα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει όλες του τις ελπίδες του να έχουν καταρρακωθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θυμός στον κόσμο και έντονη επιθυμία να απαλλαγούν απ΄ αυτόν τον πολιτικό αχταρμά που έχει διαλύσει τη χώρα.

Η επιλογή μου ήταν ξεκάθαρη κι ήταν ένα μήνυμα διεύρυνσης και ανανέωσης. Στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας δεν επιβραβεύουμε τα στελέχη για την πορεία τους στο χθες, στην προηγούμενη 30ετία. Δείχνουμε στους ψηφοφόρους το αύριο, το μέλλον, που πρέπει να πάμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Κανείς δεν είπε στον κ. Βενιζέλο να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας ήθελε. Εγώ στη θέση του θα πήγαινα να ζητήσω την ψήφο των προοδευτικών πολιτών γιατί γνωρίζω ότι στην παράταξή μας και δικαίως σέβονται τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε στα δύσκολα σήκωσε βάρη, έδειξε ευθύνη απέναντι στη χώρα και δεν καταλαβαίνω γιατί φοβάται, εφόσον θέλει να μείνει ενεργός και δεν ζητάει τη ψήφο των προοδευτικών πολιτών.

Δεν υπάρχει ούτε λάθος χρόνος ούτε τίποτα. Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών; Μου είναι αδιανόητο όλο αυτό. Ας το κατανοήσουν όλοι, είμαι πρόεδρος, έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι' αυτή. Από κει και πέρα υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως στη στάση των στελεχών τέτοιες ώρες να απέχουν από μια μάχη επειδή δεν επιλέχθηκαν να είναι επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου. Όλοι οφείλουν να είναι στρατιώτες και οι απόντες αυτή την ώρα το μόνο που κάνουν είναι να διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια μεγάλη μάχη στις εθνικές εκλογές, αντέξαμε στις ευρωεκλογές, αυξήσαμε τα ποσοστά μας κατά 26% από τον Σεπτέμβριο του 2015, μέσα σε ένα κλίμα τρομερής πόλωσης, δεχόμενοι πόλεμο από όλες τις πλευρές που θέλουν να μας εξαφανίσουν.

Η Ν.Δ. διεκδικώντας την αυτοδυναμία κι ΣΥΡΙΖΑ τον προοδευτικό χώρο που παριστάνει ότι τον εκφράζει. Δεχθήκαμε χτυπήματα κάτω από τη μέση, με συναλλαγές αλλά αντέξαμε. Στις εθνικές εκλογές το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και την παράταξη είναι να εκφραστεί ο προοδευτικός χώρος από εμάς.

Είμαι πρόεδρος και έκανα μια επιλογή. Δεν συναποφασίζουμε. Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα τα ανήθικα και ανέντιμα έχουν ακουστεί εις βάρος του, αλλά δεν είναι πρόεδρος κι ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Άλλος είναι πρόεδρος και άλλος έχει την ευθύνη την οποία αναλαμβάνω. Κι όποιος θολώνει αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αυτό που έγινε ήταν μόνο την αρχή. Κι όποιος δημιουργεί εσωστρέφεια και πρόβλημα στο ΚΙΝ.ΑΛ. εμποδίζει το οριστικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γινόμαστε εμείς ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξεκινάω ένα αγώνα με διαγραφές, αλλά με ξεκαθάρισμα για το που βρισκόμαστε. Κανένας δεν θα παίξει με την παράταξη», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ενώ για το τι θα πράξει το κόμμα της αν δεν προκύψει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, ανέφερε: «Αυτό θα ξεκαθαρίσει την επόμενη μέρα των εκλογών και όχι σήμερα. Δεν μπορούμε τώρα να ξεκαθαρίσουμε ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Οι κάλπες δεν στήνονται για πλάκα, αλλά για να μιλήσει ο ελληνικός λαός και κανένα κόμμα δεν μιλάει από πριν για συνεργασίες. Έχουμε πρόγραμμα και όλοι ξέρουν τι θέλουμε για τον τόπο».