Βαθμολογία

Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος – Στη ΝΔ άλλες έξι περιφέρειες στο β’ γύρο

Μπλε βάφτηκαν έξι περιφέρειες της Ελλάδας, από τις εφτά που είχαν οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με εκτίμηση της Singular Logic. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής, σε ενσωμάτωση που ξεπερνάει το 45% σύμφωνα με εκτίμηση της Singular Logic, o Γεώργιος Πατούλης συγκεντρώνει 66,2%.

Στην Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης συγκεντρώνει 56,4%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Μέτιος Χρήστος με 51,1%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας με 52,7%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός με 51,4%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Τσαγκαροπούλου – Κράτσα με 59,1% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 55,1% που κερδίσει την επιλογή της ΝΔ

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Singular Logic, σε εξέλιξη βρίσκεται πολιτικό «ντέρμπι» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνολικά η ΝΔ κατακτά πιθανότατα 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, μία πάει σε ανεξάρτητο τον κ. Μουτζούρη και μία πήγε από τον πρώτο γύρο στον κ. Αρναουτάκη ο οποίος προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ.

Ετσι, στο β΄γύρο η μοναδική περιφέρεια που χάνει η ΝΔ είναι αυτή του Βορείου Αιγαίου, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, λαμβάνει 55,1% έναντι της Χριστιάνας Καλογήρου (στηρίζεται από τη ΝΔ), η οποία λαμβάνει 44,9%.

Η ΝΔ κερδίζει με άνεση τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και με καλό ποσοστό την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο με τον Π. Νίκα και πιθανότατα την Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, η ΝΔ είχε κερδίσει ήδη πέντε από τις έξι περιφέρειες. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ επικράτησαν σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σχετικά με την αποχή, αν και δε δόθηκαν ακριβής αριθμοί, σύμφωνα με την εταιρεία «η αποχή είναι εντυπωσιακή».

Δείτε εδώ τις επίσημες εκτιμήσεις στους Δήμους. Ο χάρτης της Ελλάδας έχει βαφτεί οριστικά γαλάζιος με ό,τι αυτό σημαίνει σε πολιτικό επίπεδο, μετά και τις ευρωεκλογές.