Βαθμολογία

Γιαννακόπουλος για Βοτανικό και το plan b του Μπακογιάννη

Φαίνεται πως μπαίνουμε σε περίοδο ραγδαίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού, με τη λύση του Βοτανικού να έχει περάσει σε πρώτο πλάνο και τις πιθανότητες να αναβιώσει το πρότζεκτ πολλές.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην κυβέρνηση βάσει προμελέτης προβλέπει συνολική δόμηση 20.000 τετραγωνικά μέτρα, για το γήπεδο μπάσκετ μαζί με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, που θα φιλοξενηθούν κάτω από αυτό.

Όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Βέργης στη Live Sport, το σχέδιο αυτό προβλέπει πως θα χρησιμοποιηθούν και τα 7.500 τετραγωνικά μέτρα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και όχι μόνο τα 3.000 της αρχικής κάλυψης. Παράλληλα, υπάρχει η προϋπόθεση να συμφωνήσει ο Δήμος Αθηναίων για την παραχώρηση και των 4.800 τετραγωνικών μέτρων δόμησης που του ανήκουν, ενώ με τη μείωση από 40.000 σε 35.000 θέσεων τη χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου, θα «ελευθερωθούν» επιπλέον 4.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης.

Στην επαφή Γιαννακόπουλου-κυβέρνησης εκφράστηκε η εκτίμηση πως με μια υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει η μεταφορά του συντελεστή και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κατασκευή και γηπέδου μπάσκετ στον Βοτανικό. Ο σύμβουλος της σχετικής μελέτης τόνισε πως με μια μικρή αύξηση του συντελεστή δόμησης (αυτή τη στιγμή είναι 1,2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 43 μέτρα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο και 18 μέτρα για τις άλλες εγκαταστάσεις) δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε περίπτωση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, που όλα δείχνουν πως λαμβάνει το χρίσμα για το Δήμο Αθηναίων, με δήλωσή του στη Live Sport, ξεκαθάρισε ότι «επί της αρχής» είναι σύμφωνος με την πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Σε επαφή που είχε με ανθρώπους του Ερασιτέχνη, τους ανέλυσε ένα εναλλακτικό πλάνο και θα υπάρξουν περαιτέρω επαφές επί του θέματος μετά την εκλογή του. Η προφορική πρόταση του κ. Μπακογιάννη προβλέπει την κατασκευή τριών γηπέδων: ποδοσφαιρικού χωρητικότητας 40.000 θέσεων, εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη σε έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων και μπασκετικού χωρητικότητας 15.000 θέσεων, που θα κατασκευαστεί σε όμορο οικόπεδο, στα 120 στρέμματα που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε τις τράπεζες, την Περιφέρεια, το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων και τα ιδιωτικά κεφάλαια ως πηγές χρηματοδότησης του πρότζεκτ, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν απέκλεισε την ένταξη όλου του έργου στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.