Βαθμολογία

Πέθανε ο Αντώνης Ρεπάνης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο φέρνει η είδηση του θανάτου του Αντώνη Ρεπάνη την Πέμπτη (30/5). Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής πέθανε σε ηλικία 86 ετών, όντας μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του, αλλά ξεχωρίζοντας και για τη δεξιοτεχνία του στην κιθάρα, όπως και για τις συνθετικές του ικανότητες.

Ο εκλιπών ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις των Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χιώτη, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Βασίλη Βασιλειάδη κ.ά. που έμειναν διαχρονικές, όπως τα «Γιατί γλυκιά μου κλαις», «Ανεβαίνω σκαλοπάτια», «Όλος ο κόσμος με μισεί», «Σήκω κοπέλα μου», «Στο σταυροδρόμι» κ.ά.

Παράλληλα, ήταν δημιουργός μεγάλων επιτυχιών όπως τα «Χτες το βράδυ στην ταβέρνα», «Παλιατζής», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Τ' αγκάθια της καρδιάς του», «Που να γυρνάς-που να γυρνάς», «Έτσι είναι πάντα μ' ένα αντίο», «Η διπρόσωπη», «Δυο γυναίκες-δυο αγάπες», «Είναι η σκέψη μου τρελή», «Ανοίχτε πόρτες τ' ουρανού».

Σχετικά με το περίτεχνο παίξιμό του στην κιθάρα, ο Αντ. Ρεπάνης είχε δηλώσει: «Κοίταξε όταν έχεις παίξει κιθάρες σε μεγάλους... τι να πω τώρα. Όταν είσαι με τον Καζαντζίδη στην Τριάνα του Χειλά ή με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου στο Φαληρικό και από πάνω σου περνάει όλο το πρόγραμμα πρέπει τα χέρια σου να ζωγραφίζουν. Έχω παίξει κιθάρα και στο στούντιο σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις».