Βαθμολογία

Οι Έλληνες των τελικών Ευρώπης

Ημέρα τελικού Europa League σήμερα (29/5) με την Τσέλσι να αντιμετωπίζει στις 22:00 την Άρσεναλ, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με φόντο το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της σεζόν 2018-2019.

Λονδρέζικη υπόθεση ο τελικός ανάμεσα στους «μπλε» του Λονδίνου και τους «κανονιέρηδες» με τις δύο ομάδες να θέλουν το τρόπαιο το οποίο έχει και ...ελληνικό ενδιαφέρον με την παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου.

Ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας αποτελεί τον 15ο Έλληνα ποδοσφαιριστή που θα πατήσει το χορτάρι γηπέδου για ευρωπαϊκό τελικό, μιλάμε πάντα για συλλογικό επίπεδο και όχι εθνικό καθώς σαν Εθνική ομάδα υπάρχει ο τελικός του Euro 2004 και η κατάκτηση του τίτλου στη Πορτογαλία.

Παράλληλα οι άλλες φορές ήταν όλες αποτυχημένες και το τρόπαιο δεν κατέληξε σε ελληνικά χέρια κάτι που ευελπιστούμε να συμβεί με τον Sokratis. Βέβαια οι παρουσίες σε τελικούς είναι τέσσερις, ωστόσο μιλάμε για δεκατέσσερις Έλληνες ποδοσφαιριστές, ελέω της παρουσίας του Παναθηναϊκού σε τελικό.

Η αρχή παρουσίας Ελλήνων έγινε το 1971 όταν στις 2 Ιουνίου η τεράστια ομάδα του Παναθηναϊκού αγωνιζόταν στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Άγιαξ στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου. Ο Αίαντας ήταν ανίκητος τότε και επικράτησε με 2-0 στερώντας από την αμιγώς ελληνική ομάδα το τρόπαιο. Οι 11 Έλληνες τότε ήταν Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2004 όταν η εκπληκτική Μονακό του Άκη Ζήκου αγωνίστηκε στο τελικό του Champions League με αντίπαλο την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο, η οποία είχε κατακτήσει το ΟΥΕΦΑ ακριβώς την προηγούμενη χρονιά. Ο τελικός έλαβε χώρα στην έδρα της Σάλκε στη Γερμανία με την πολύ καλή τότε Πόρτο να κατακτά το τρόπαιο με νίκη 3-0. Βασικός και από τους διακριθέντες σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ο Έλληνας άσος.

Το 2009 ήταν η σειρά του Αλέξανδρου Τζιόλη να αγωνιστεί σε τελικό, αλλά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Κατερινιώτης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη Βέρντερ Βρέμης, δανεικός από τον Παναθηναϊκό, μία Βέρντερ την οποία είχε «πληγώσει» την ίδια σεζόν στο Βέρντερ - Παναθηναϊκός 0-3 για τους ομίλους του Champions League. Αυτή η νίκη έδωσε τη πρόκριση στους «πράσινους» και στους Γερμανούς το εισιτήριο για το ΟΥΕΦΑ με την Βέρντερ να φτάνει τελικό στην Πόλη κόντρα στη Σαχτάρ. Η ουκρανική ομάδα κατέκτησε το τρόπαιο με νίκη 2-1 στη παράταση και τον Τζιόλη να αγωνίζεται από το 103 της παράτασης μέχρι το φινάλε.

Τέλος πέρσι ο Κώστας Μήτρογλου με την Μαρσέιγ έφτασε στον τελικό του Europa League με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης, στο Λιόν της Γαλλίας. Η ανωτερότητα της ομάδας της Μαδρίτης ήταν εμφανής με το τελικό 3-0 υπέρ της να μαρτυρά του λόγου το αληθές. Ο Μήτρογλου πέρασε αλλαγή στο 74' της αναμέτρησης αντί του Ζερμέν και μάλιστα είχε μία ευκαιρία να μειώσει σε 1-2, ήταν 0-2 όταν μπήκε στο ματς, όμως δεν τα κατάφερε με την Ατλέτικο να κατακτά το τίτλο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ