Βαθμολογία

Νέο σκάνδαλο με τις ψήφους στη Eurovision

Μπορεί η φετινή Eurovision να ανήκει στο παρελθόν, αλλά τα... σκάνδαλα συνεχίζουν να την ακολουθούν. Το νέο αφορά τη βαθμολογία που έδωσε η Ιταλία στον β' τελικό και, όπως αποδεικνύεται, άλλαξε ακόμα και το ποια ομάδα θα πάει στον τελικό.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός RAI, η κατάταξη που δόθηκε πραγματικά από το televoting ήταν διαφορετική από αυτή που ανακοινώθηκε. Όπως προκύπτει, οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει στη 10η θέση τη Λιθουανία,, όμως ο ένας πόντος δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Έτσι, οι Λιθουανοί έχασαν τη θέση τους στον τελικό, αφού, αν είχαν πάρε τον πόντο, θα ισοβαθμούσαν με τη Δανία με 94 πόντους και θα βρίσκονταν εκείνοι στη «μάχη» του Σαββάτου, καθώς στην ισοβαθμία υπερτερούσαν λόγω televoting, γιατί εκεί οι Δανοί ήταν 12οι.

Το σκάνδαλο έρχεται μετά και την τιμωρία της Λευκορωσίας, η βαθμολογία της οποίας αφαιρέθηκε, καθώς υπήρξε διαρροή των αποτελεσμάτων τους. Αυτό έφερε και αλλαγές στην κατάταξη του τελικού, με την Κύπρο να κερδίζει δύο θέσεις.

Στη λιθουανική τηλεόραση LRT... βράζουν, με εκπρόσωπο να αναφέρει: «Η κατάσταση είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Εμείς, ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έχουμε υποστεί ηθική και βαθμολογική αδικία. Ενδέχεται να έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να αναγνωριστεί αυτό το σφάλμα. Ωστόσο, ο τραγουδοποιός και ο ερμηνευτής θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντική οικονομική αποζημίωση. Όταν το τραγούδι ακούγεται σε τόσο μεγάλο ακροατήριο, η ανταμοιβή του συγγραφέα για την αναπαραγωγή του τραγουδιού δύο φορές είναι σημαντικά υψηλότερη από όταν ακούγεται μόνο μία φορά».

Ο... άμεσα ενδιαφερόμενος, Γιούρι Βεκλένκο, πάντως, το πήρε πιο χαλαρά, σχολιάζοντας: «Έκανα ό, τι μπορούσα, αλλά ότι έγινε, έγινε. Όσοι ήταν στο τελικό ήταν άξιοι γι’ αυτό, και δεν βλέπω τον λόγο να τους χτυπήσω άσκοπα ή να τους στερήσω τη θέση τους στον βαθμολογικό πίνακα».