Βαθμολογία

Για το πρώτο η Εφές, για το όγδοο η ΤΣΣΚΑ

Ημέρα στέψης η σημερινή (19/5), καθώς στη Βιτόρια αναμετρώνται στις 21:30 (Novasports 1) για την κούπα της Ευρωλίγκας η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Αναντολού Εφές.

Η ομάδα της Μόσχας έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο για όγδοη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2016, μειώνοντας τη διαφορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης στις δύο κούπες και αυξάνοντας κατά δύο από τον Παναθηναϊκό.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ιτούδης μπορεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής με δύο τίτλους (ως head coach), καθώς αυτή τη στιγμή ο ίδιος μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα έχουν από έναν. Ο Έλληνας τεχνικός είχε κατακτήσει τη κούπα με τους Μοσχοβίτες το 2016, ενώ ο Μπαρτζώκας ως προπονητής του Ολυμπιακού το 2013.

Ιδιαίτερη πρόκληση όμως και για τον Κάιλ Χάινς καθώς αν η ΤΣΣΚΑ κερδίσει, ο ίδιος θα φτάσει τις τέσσερις κούπες καθώς έχει κερδίσει με την ρωσική ομάδα τον τίτλο το 2016, αλλά και με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013. Μέχρι στιγμής τίτλο με δύο διαφορετικές ομάδες έχουν οι Ντίνο Μενεγκίν και Φαούστο Μπάρνια.

Από την άλλη η Αναντολού Εφές, έκανε τρομακτική υπέρβαση αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι τερμάτισε τελευταία στην Ευρωλίγκα και φέτος διεκδικεί το τρόπαιο. Οι Τούρκοι δεν έχουν κατακτήσει ποτέ την Ευρωλίγκα και θέλουν να το πετύχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, παρά το όχι έμπειρο ρόστερ που διαθέτουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εμπειρία τελικού έχει μόνο ο Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος το 2015 αγωνίστηκε ως παίκτης του Ολυμπιακού στον τελικό με αντίπαλο την Ρεάλ στη Μαδρίτη. Ο προπονητής Εργκίν Αταμάν έχει κατακτήσει τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, αλλά ποτέ την Ευρωλίγκα. Ο Άταμαν πανηγύρισε το 2002 το κύπελλο Σαπόρτα με την Σιένα, το 2012 το Euro Challenge με την Μπεσίκτας και το 2016 το Eurocup με τη Γαλατάσαραϊ.

Ο Τούρκος προπονητής έχει δύο παρουσίες σε Final 4, μία το 2000 πάλι με την Εφές και μία το 2003 με την Σιένα. Το 2000 στη Θεσσαλονίκη ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κατέκτησε το τρόπαιο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση καθώς στο μικρό τελικό νίκησε την Μπαρτσελόνα. Το 2003 στη Βαρκελώνη ηττήθηκε από την διοργανώτρια Μπαρτσελόνα και κατέλαβε την τρίτη θέση κερδίζοντας στο μικρό τελικό την σημερινή της αντίπαλο.

Αγωνιστικά, πολλά θα κριθούν από τη δράση των γκαρντ, καθώς και στις δύο ομάδες οι ψηλοί έχουν περισσότερο συμπληρωματικό χαρακτήρα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στους ημιτελικούς της Παρασκευής (17/5) οι Ντε Κολό και Ροντρίγκεθ από πλευράς Μοσχοβιτών σημείωσαν από 23 πόντους, ενώ οι Λάρκιν και Μίσιτς από πλευράς Τούρκων πέτυχαν συνολικά 55 πόντους.

Η παράδοση είναι υπέρ της ΤΣΣΚΑ, καθώς από το 2001 μετρά 17 νίκες σε 20 ματς, ενώ η Εφές δεν την έχει κερδίσει ποτέ μακριά από την Πόλη. Στα φετινά ματς της regular season η ΤΣΣΚΑ επικράτησε 102-84 στη Μόσχα και 80-78 στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες δύο φορές σε play off, μία το 1999 και μία το 2006. Το 1999 η Εφές στη φάση των «16» με την Εφές να προκρίνεται με 2-0 νίκες, ενώ το 2006 στα προημιτελικά η ΤΣΣΚΑ πήρε τη ρεβάνς με 2-0 νίκες κατακτώντας και τον τίτλο στο φινάλε.