Βαθμολογία

«Έφυγε» ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του γνωστού σκιτσογράφου Γιάννη Ιωάννου, που απεβίωσε την Πέμπτη (9/5) στα 75 του χρόνια. Ο εκλιπών ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους, έχοντας εμφανιστεί στα Μέσα αμέσως μετά τη μεταπολίτευση κι έχοντας βάλει τη σφραγίδα του στον χώρο του πολιτικού σκίτσου.

Γεννημένος το 1944 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το 1968, για να φοιτήσει εν συνεχεία στην E.U.P. στο Παρίσι και αποκτώντας πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Μέχρι το 1975 εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι και την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό «Αντί».

Ως γελοιογράφος δούλεψε αρχικά στο καθημερινό «Βήμα» με το ψευδώνυμο «ΙΩΑΝΝΟΥ» (1976). Κατόπιν, δημοσίευσε στο σατιρικό «Ποντίκι» και έκανε το πολιτικό κόμικ «Ο Τρίτος Δρόμος» (1982). Δούλεψε επίσης στις εφημερίδες «Πρώτη», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Σχολιαστής» κ.λ.π., με κόμικ όπως «Το Θαύμα», «Ο Ευρωπαίος» και άλλα.

Από το 1990 εργαζόταν στις εκδόσεις της εφημερίδας «Έθνος», ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με σκίτσα του, είχε πάρει μέρος και σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας, ενώ τα σκίτσα του δημοσιεύονταν καθημερινά στο blog του, https://yannis-ioannou.com/.