Βαθμολογία

Κάηκαν ολόκληρα χωριά στο Σουδάν

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα του Νότιου Σουδάν, καθώς σκότωσε πάνω από 48 άτομα και τραυμάτισε 68 άλλους, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (6/5) αξιωματούχος της αφρικανικής χώρας.

Ο Μάθοκ Γουόλ, υπουργός Πληροφοριών δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι φλόγες που πυροδότησαν οι ισχυροί άνεμοι την Κυριακή το βράδυ κατέστρεψαν χωριά στην κομητεία Κορόκ, κατακαίοντας 138 σπίτια και σκοτώνοντας περίπου 1.000 βοοειδή.

«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε οικισμούς - τόσο γρήγορα που πολλοί δεν πρόλαβαν να φύγουν. Η πυρκαγιά σκότωσε 48 ανθρώπους και ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθοεί. Επίσης 68 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», επισήμανε ο Γουόλ, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά και ηλικιωμένοι. «Το κράτος αναζητά διεθνή βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού, τονίζοντας ότι η ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς και η καταστροφή σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσου μεγάλου αριθμού σπιτιών οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους.

Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου η κρατική μηχανή δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για τις υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής τέτοιων καιρικών φαινομένων.