Βαθμολογία

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Μόσχος

Το διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν έναν βουνό που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ο Τάκης Μόσχος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (29/4). Ο γνωστός ηθοποιός βρισκόταν σε κώμα το προηγούμενο διάστημα και δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει, αφού πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Στα μάτια του κόσμου ο Τάκης Μόσχος ταυτίστηκε με το ρόλο του Αργύρη της «Γλυκιάς Συμμορίας». Καθιερώθηκε ως ο ρομαντικός του περιθωρίου, ο γλυκός άνθρωπος με το εγκεφαλικό χιούμορ. Συγχρόνως έβγαζε και μια μαγκιά. Ωστόσο δεν έμεινε στις δάφνες του, ούτε και στον ίδιο ρόλο.

Έτσι έγινε ο Άρης «Στα παιδιά του Κρόνου», ο Πεταλούδας στην «Πόλη που ποτέ δεν κοιμάται» και ο Ναπολέων Λαπαθιώτης στο «Μετέωρο και Σκιά», ο γιος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας που ξεκινά τη ζωή του μέσα στο φως αλλά σιγά σιγά διαλέγει το δρόμο της νύχτας, των ναρκωτικών του Ζαππείου, και καταλήγει να αυτοκτονήσει.

Ο Τάκης Μόσχος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου πέρασε από τους πρώτους, και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες στη Γερμανία, όπου και πέρασε εκρηκτικά φοιτητικά χρόνια, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει σε συνέντευξή του. Ύστερα από μία ερωτική απογοήτευση επέστρεψε στην Αθήνα και λόγω του γοητευτικού παρουσιαστικού του εργάστηκε για λίγο ως μοντέλο, κάτι με το οποίο είχε ασχοληθεί και στη Γερμανία.

Με πολλή τύχη, χρησιμοποιώντας το βιβλίο με τις επαγγελματικές φωτογραφήσεις που είχε κάνει στη Γερμανία, τον σύστησαν στον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, τον κριτικό κινηματογράφου και εκείνος τον παρέπεμψε στη Στέφη φιλμς, όπου ασχολήθηκε με διαφημιστικά. Περνώντας από ένα γραφείο, να αφήσει κάποιες φωτογραφίες του, τον πήραν τηλέφωνο, λέγοντάς του ότι ήθελαν να του δώσουν ρόλο σε μια ταινία του Κατακουζηνού, τον «Άγγελο» (1982).