Βαθμολογία

Πύρρειος νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία

Οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία, αλλά αντίθετα το μπερδεύουν. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Δευτέρας (29/4) για τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή του Πάσχα (28/4) οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκαν νικητές, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όπου η πολιτική ισχύς θα είναι κατακερματισμένη.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα διαθέτει τις περισσότερες έδρες, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στη Βουλή - είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, πριν από σαράντα χρόνια.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές», διατράνωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, «το μέλλον νίκησε και το παρελθόν ηττήθηκε. Ο ισπανικός λαός έστειλε με την ψήφο του το μήνυμα: δεν θέλουμε οπισθοδρόμηση, δεν θέλουμε την αντίδραση, θέλουμε μια χώρα που προχωράει μπροστά, που κοιτάει προς το μέλλον».

Με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68% και εξασφαλίζει 123 από τις 350 έδρες της Βουλής, σύμφωνα με την εφημερίδα El País.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων και 66 έδρες, το φιλελεύθερο κόμμα Πολίτες είναι τρίτο με 15,86% και 57 έδρες, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συγκεντρώνει 14,31% των ψήφων και βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται στις 42.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες. Η συμμετοχή υπολογίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ανήλθε στο 75,78%, ήτοι ήταν κατά περίπου 9,5% υψηλότερη από ό,τι το 2016, παρότι επρόκειτο για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη στην Ισπανία μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.