Βαθμολογία

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα

Στην Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε μπει εδώ και λίγες ώρες με την εβδομάδα αυτή να είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη Του Ιησού Χριστού.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εβδομάδα κατάνυξης, εβδομάδα αυστηρής νηστείας, εβδομάδα που οι πιστοί συρρέουν στις Εκκλησίες προκειμένου να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τα Πάθη Του Κυρίου, την Σταύρωση Του, την Αποκαθήλωση Του και την Ανάσταση Του. Η ονομασία Μεγάλη είναι λόγω των γεγονότων που διαδραματίζονται και είναι ίσως τα πιο σημαντικά της θρησκείας μας.

Στην ορθόδοξη εκκλησία κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη σε περιστατικά των Παθών με την Μεγάλη Δευτέρα να είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα Tου λόγο. Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων, η οποία συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο, ενώ ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Χριστού από τον Ιούδα, στη σύλληψη Του, στην ανάκριση από τους δικαστές Άννα και Καϊάφα, στην τριπλή άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο.

Ακολουθεί η πλέον λυπητερή μέρα, η Μεγάλη Παρασκευή που είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη, στη Σταύρωση, αλλά και στην Αποκαθήλωση. Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή Του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο, ενώ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ακολουθεί η λειτουργία της Αναστάσεως Του Κυρίου με την Ανάσταση που έφερε και την ...νίκη απέναντι στον θάνατο και στο κακό.

Όσον αφορά τις ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά ο Εσπερινός των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Το τροπάριο της Κασσιανής ψάλεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, το Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται ο Εσπερινός των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και το απόγευμα τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο Ὅτε οἱ ἔνδοξοι μαθηταί.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας, ενώ το απόγευμα προς βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού. Από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή, ενώ μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο ακολουθεί η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο, από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο του ναού ενώ ψάλλεται το Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου με τους πιστούς να προσκυνούν την Θυσία Του Κυρίου για την λύτρωση των ανθρώπων από τις αμαρτίες τους.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι, ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου και το βράδυ οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη τον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου και ψάλλονται τα Εγκώμια σε τρεις στάσεις: Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ α' στάση, Ἄξιόν ἐστί β' στάση, και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι γ' στάση μετά τα οποία και πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και "Πρώτη Ανάσταση" και το τροπάριο Ἀνάστα, ὁ Θεός. Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός όπου και διανέμεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή Της Αναστάσεως με το Δεῦτε λάβετε φῶς και το Χριστὸς Ἀνέστη που συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας, τους ασπασμούς της αγάπης και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και βαρελότων. Αμέσως μετά την Τελετή της Αναστάσεως τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Τέλος την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες.