Βαθμολογία

Στη φυλακή 17 Ρομά για απάτη σε βάρος του ΟΓΑ

Δε γλίτωσαν τη φυλάκιση 17 γυναίκες ρομά, που κατηγορούνταν πως το 2013 δήλωναν ψευδώς ότι είχαν περισσότερα παιδιά για να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα από τον ΟΓΑ… Η υπόθεση αναβίωσε προχθές στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το οποίο καταδίκασε 13 από αυτές, σε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και έφεση, ενώ οι υπόλοιπες καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές.

Για την υπόθεση είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 18 ατόμων, αλλά ο ένας κατηγορούμενος κάτοικος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης δεν δικάστηκε προχθές, καθώς διαχωρίστηκε η δικογραφία και ορίστηκε άλλη ημερομηνία εκδίκασης και κατηγορείται μόνο για ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Οι 16 γυναίκες κατηγορούνταν για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, απάτη και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ενώ η άλλη βαρύνονταν μόνο με την κατηγορία της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και έφεση.

Σε τρεις από τις γυναίκες που τότε ήταν 19 ετών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με οκτώ μήνες η καθεμιά με αναστολή και έφεση, ενώ οι υπόλοιπες 13 καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 12 μηνών με αναστολή και έφεση. Σημειώνεται πως μετά την αποκάλυψη της απάτης ο ΟΓΑ έκοψε τα επιδόματα που έδινε για τα υπάρχοντα τέκνα τους, παρακρατώντας 40 € το μήνα για το κάθε παιδί.

Οι κατηγορούμενοι είχαν υποβάλλει αιτήματα στον ΟΓΑ για χορήγηση επιδομάτων τριτεκνίας και πολυτεκνίας δηλώνοντας ψευδώς ότι είχαν παραπάνω παιδιά, προκαλώντας συνολική ζημιά ύψους 51.677 € στο ασφαλιστικό ταμείο. Οι γυναίκες που διαμένουν στο Αλιβέρι και ο άνδρας από τη Χαλκηδόνα υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του νόμου 1599/86 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Taxisnet, στον τότε ΟΓΑ, ότι έχουν παραπάνω παιδιά, απ’ όσα είχαν, ώστε να εισπράξουν τα προβλεπόμενα από το νόμο επιδόματα (τέκνων, τριτεκνίας και πολυτεκνίας). Η υποβολή της δήλωσης έγινε τον Ιούνιο του 2013 και αφορούσε ένα εξάμηνο του 2012.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν, είναι να δηλώνουν ένα επιπλέον παιδί ως αβάπτιστο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν επιδόματα μερικών χιλιάδων Ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια από τις κατηγορούμενες δήλωσε ότι είχε τέσσερα παιδιά αντί για τρία που είχε στην πραγματικότητα, ώστε να θεωρηθεί πολύτεκνη, μια ακόμα τρία αντί για δύο, δηλώνοντας ως αβάπτιστο το τρίτο, ενώ ο άνδρας είχε ένα παιδί και ισχυρίστηκε ότι είχε δύο… Έτσι λοιπόν η πρώτη αθίγγανη έλαβε παρανόμως επίδομα ύψους 3.841 €, η δεύτερη 4.093 €, η τρίτη επίδομα 2.715 €, η τέταρτη επίδομα 3.195 €, η πέμπτη 2.715 €, η έκτη 1.960 €, η έβδομη 2.715 €, η όγδοη 3.195 €, η ένατη 2.715 €, ο δέκατος 600 €, η ενδέκατη 2.875 €, η δωδέκατη 2.715 €, η δέκατη τρίτη επίδομα 4.440 €, η δέκατη τέταρτη 6.484 €, η δέκατη πέμπτη 2.715 €, η δέκατη έκτη 600 € και η τελευταία επίδομα 4.104 €.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο για έκτη φορά, ενώ οι κατηγορούμενες εκπροσωπήθηκαν μέσω τριών πληρεξουσίων δικηγόρων.

magnesianews.gr