Βαθμολογία

Παραιτείται από βουλευτής ο Μεϊμαράκης

Την πρόθεσή του να μην κάνει χρήση της διάταξης που αφορά την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και ευρωβουλευτή για τις επερχόμενες εκλογές εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής ανέφερε την Τετάρτη (20/3) σε συνεργάτες του ότι «κατ’ επανάληψη είχα μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες. Ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή».

Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και να παραμείνει υποψήφιος ευρωβουλευτής. Εξάλλου, κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΔΗ.ΣΥ., πήραν μέρος 257 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 148 βουλευτές, 105 δήλωσαν κατά και 4 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία προβλέπει επίσης δυνατότητα κατάτμησης και δημιουργίας χωριστών εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να προτιμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής, σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωση ο κατάλογος των δικαστικών αντιπροσώπων.